Friday, April 22, 2011

Petai.

Itu hari gua bawak famili gua pegi jalan-jalan lepak Cameron Highland. Ini kira 1st time gua panjat sana. Yes, gua memang jarang berjalan-jalan kat luar. Tapi sebenarnya gua tak plan pun nak ke sana. Bini gua saja kasi idea suruh ke situ sebab dah tak tau nak jalan ke mana masa gua singgah kampung gua di Ipoh itu hari.

Gua jenis menurut kata. Jenis pijak semut tak mati. Jadinya, gua angguk la tanda berani. Masa dalam kereta bini gua dah bikin plan nak beli segala macam jenis strawberi yang ada kat sana. Gua angguk tanda berani lagi. Gua sindir balik kat dia, yang bayar nanti pun gua jugak la selalunya kan? Tapi macam selalu dia buat tak pot je hal-hal sindir gua tu sebab gua selalu sindir dalam hati.

Gua naik Cameron ikut Simpang Pulai. Dekat sikit kata member-member gua yang selalu jugak turun naik kesana. Tapi hari tu tak berapa sedap sebab masa gua naik sana, hujan lebat betul. Risau jugak masa gua selisih-selisih bas express besar-besar. Nasib drebar bas paham perasaan gua. Semua jenis bawak cermat.

Bila dah hujan, gua sebagai drebar nak tak nak tahan mata la bila dah sejuk. Gua pandang sebelah, anak bini gua dah sampai dulu dalam mimpi. Semua tido. Kesian gua.

Tiba-tiba ada satu kereta depan gua bawak betul-betul punya slow. Gua relek jela sebab kalau gua laju pun, nak tak nak ke Cameron tu jugak. Bukan boleh jejak Paris pun. Jadi nya gua ambik keputusan mengekori kereta brader depan gua dengan jitu. Gua pandang kereta tu jenis baru keluar kedai. Baru lagi ni. Plat nombor pun kira baru. Belakang tingkap ada stiker P besar.

Jalan ke Cameron ni kira bahaya jugak la. Bila nak panjat bukit memang berat sikit. Kereta kecik macam gua memang stended berat naik bukit. Tapi kereta depan gua besar, mahal dan import. Apahal gua tengok susah nak naik? gua follow jugak lagi belakang dia. Tiba-tiba dia berenti. Apahal pulak mamat ni berenti tetengah jalan? gua dah pelik. Belakang gua ada jugak 3-4 biji kereta tengah ikut gua sama ke atas. Lepas tu dia jalan balik. Tapi lepas tu berenti lagi.

Gua pikir mungkin kereta dia rosak. Tapi gua syak ni jenis kaki baru dapat lesen kereta. Naik bukit pakai gear 5. Menggelabah jugak gua tengok dia masa tu. Time hujan pulak. Lagi dabel gelabah dia. haha! Gua kasi signal, potong kedepan. Kereta yang lain pun ikut sama. Ahh, masa angkat lesen tak nak belajar betul-betul sapa suruh. kah kah kah!

Last-last gua sampai jugak ke Tanah Rata. Hujan pun dah berenti. Apa lagi, kasi pusing-pusing la. Bini gua cari strawberi la pun. Macam takde jual kat tesco kajang je gayanya. Gua sindir dalam hati. Ramai jugak makwe mat saleh lepak sini. Gua pulak tak tau nak buat apa area sini. Tapi seronok jugak sekali-sekala lepak gini.

Cukup masa, gua ajak balik. Masa turun gua balik ikut jalan sama. Petang-petang gini hujan pun tiada. Jalan pun gua tengok sedap. Takde risau apa. Last masa gua turun gua beli petai 3-4 papan dari satu makcik orang asli dekat tepi jalan menghala turun ke Simpang Pulai bawak balik ke rumah. Besar-besar jugak petai dia.


Jadinya, malam tu gua lepak di kampung sambil pekena petai buat makan malam. Strawberi semua gua tolak tepi. Apa jadah makan strawberi tapi tak boleh cicah sambal, kan?

5 comments:

LadyRye said...

haha!

kesian bini hang! '

wey..serius rindu awat lama tak update?

JePh said...

Rye: serius gue takde cerita nak tulih.

ni kira nasip gi Cameron, kalau tak lagi la lama nak update.

heh!

LadyRye said...

jeph, aku nak private blog

hang email aku email address hang na? nanti aku invite..

nuraina.affan@gmail.com

JePh said...

okeh!

Päk Läng said...

petai jugak punya nilai

sentimental

yg tersendiri...

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.