Thursday, December 31, 2009

Sherlock Holmes 2009 movie..






Baru-baru ni aku sempat layan film Sherlock Holmes..memula aku tengok trailer citer ni nampak macam best jee..dan bila dah tengok,pehh!..memang best la citer ni..filem ni diangkat dari novel penulisan Arthur Conan Doyle yang memang terkenal tentang kisah-kisah penyiasatan waktu aku bebudak dulu..tapi aku tak follow pun novel dia,..cuma tau-tau macam tu jelaa..ahaks!

okeh! citer dia mengenai misteri pembunuhan yang dilakukan oleh Blackwood,seorang pembunuh yang sangat kejam serta ala-ala ahli sihir yang telah membunuh ramai gadis di sekitar London pada tahun 1891..

Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) serta sidekick dia iaitu Dr. John Watson (Jude Law) telah di tugaskan untuk menyiasat misteri pembunuhan tersebut,dan akhirnya berjaya menangkap si Blackwood tadi dan seterusnya berjaya membawa Blackwood tadi kemuka pengadilan..Blackwood tadi di jatuhi hukuman gantung sampai mati dan semuanya kembali seperti biasa..

penduduk kota london semua meraikan kematian Blackwood yang sangat-sangat digeruni tersebut tapi,cuba teka? Blackwood tadi sebenarnya hidup kembali dan terus menjalankan misi dia yang paling penting iaitu menakluk kuasa yang tertinggi di U.S..haha! memang pelik kan camner orang dah mati boleh hidup balik..dan seterusnya bermula la adegan-adegan yang memang akan buat korang semua enjoy dengan aksi serta lawak yang terhasil dalam filem ni..

lepas aku tengok citer ni..memang aku akui yang filem ni sangat-sangat menghiburkan aku..terutama sekali babak-babak 'deductive skill' dia yang buat aku macam..."perrghh! smart siot otak dia pikir!"..haha..

memang menarik part tu..lakonan Robert Downey Jr pun memang best dan kena ngan watak dia sebagai Sherlock Holmes tu..latar belakang filem tu plak memang klasik!..dan aku paling suka tengok lokasi dimana Tower Bridge (dekat River Thames tuu..) yang baru nak dibina..nampak rangka jambatan tu jee..haha! memang klasik sungguh!..

filem ni memang tak berat sangat dan walaupun aku tak tau sangat pasal novel-novel Sherlock Holmes sebelum ni,tapi melalui filem ni aku memang tak perlu nak belek-belek balik novel dia yang lepas-lepas..cukup melalui filem ni je kita dah boleh tau macamana rupa Sherlock Holmes ni..

senang cakap tak payah risau kalau tak baca pun novel dia,sesapa yang nak tengok filem ni,boleh je gi tengok..cuma,mana tau..mungkin lepas dah abis tengok citer ni,baru korang nak cari balik novel dia (rasanya mungkin ramai jugak orang yang buat camtu)sebab nak layan deductive skill dia yang memang sempoi tu..hahaha!..

dan masa ending citer ni,semua persoalan yang kita tengok sepanjang filem ni berjalan akan di kupas secara detail oleh Sherlock Holmes ni..dan inilah part klimak yang sangat-sangat best bagi aku..haha..

jadi sape-sape yang rasa minat citer-citer ala-ala CSI,ataupun Detektif Conan tuu..elok sangat la gi layan filem ni,dan sape-sape yang dah layan citer ni,tunggu je la sambungan filem ni nanti (sebab Profesor Moriarty still ade lagi) dan aku sendiri pun mengharapkan sambungan citer ni,sebab nak tengok lagi 'deductive skill' dia yang menarik tu..haha!..

Soo..kita tunggu jela sama-sama nanti okay?

Saturday, December 26, 2009

Potong!





semalam aku gi umah abang ipar aku..diorang ada buat makan-makan skit sempena nak meraikan anak lelaki sulung dia yang bakal menamatkan zaman bebudak dia yakni bersunat..aku sampai ke rumah diorang jam 3.30 pagi..apa gila datang umah orang jam 3 pagi kan? nak buat camna,dah aku keja malam,jaga projektor pawagam..tambah-tambah ada midnight,memang macam tu la jadinya..lagipun diorang kasi tau last minit..tu pasal tak sempat nak ejas time..

sampai je kat sana,aku memang dah agak yang abang ipar aku sure dah terbungkang tido..anak-anak dia pun sama..tinggal kak ipar aku ngan bini aku je yang menunggu aku..ops!..bini aku dah gerak keumah abang ipar aku awal lagi..yelaa,nak tolong masak apa semua lebih kurang..kiranya balik kerja je terus aku gerak ke semenyih laa..lebih kurang 40 minit jarak dari tempat keje aku dgn semenyih tu..

ok,malam tu aku di hidangkan dengan laksa johor + pulut..tu pun belen yang tinggal petang tadi..sebagai tetamu terakhir,..stended la makan belen-belen kan?aku plak perut jenis tong sampah,semua benda bole tibai,jadi takde hal la semua tu..

sambil-sambil makan tu,sempat la kitorang bercerita pasal anak buah aku yang nak bersunat tu..kata kakak ipar aku,dia bukan main eksaited lagi nak bersunat..haha!..sebab dia pun dah nak masuk darjah 5 tahun depan,soo..memang dah patut-patut bersunat laa kan?kakak ipar aku cerita yang dia memang tak sabar betul nak bersunat esoknya tuu..macam-macam budak tu tanya pasal sunat..bila orang-orang tua menyakat dekat dia pasal sunat tu sakit,..dia tak heran..

haha!..bebudak zaman sekarang memang dah bebetul kedepan..takde nye nak takut-takut!..hehe.kalau dulu-dulu mau berkejor ngan tok mudim masa bersunat sebab takut..aku?..time aku dulu masih ade lagi tok-tok mudim,tapi aku bersunat dekat klinik jee..rilek-rilek je dulu..takde nak takut-takut nyer..(jangan terpedaya dengan laporan tadi-ed)hehe!..

dulu masa aku tanya, "nak bersunat sebab apa?"..mak aku cakap "kena bersunat sebab nanti bole kawin"..aku cam konfius gak dulu.."kalau camtu tak payah la sunat,..bukan nya abang nak kawin lagi",..itu jawapan aku masa bebudak dulu..tapi skang ni dah paham la tujuan bersunat tu..untuk kesihatan tubuh badan sebenarnya..huh!..

mula-mula cuak gak bila nak kena sunat,tapi bila tengok sorang-sorang keluar dari bilik doktor sambil muka senyum-senyum kelat (sebab dapat cokelat dari misi) aku tak kisah dah..masa masuk dalam bilik rawatan tu,..perkara pertama yang aku nampak ialah doktor sama assistan dia..time tu timbul bermacam-macam perasaan..tapi aku ni jenis cuak-cuak berani..takut-takut pun aku takdela sampai nangis-nangis nak balik ke hape..

dia part yang sakit tu masa nak kena bius jee..lepas tu bila dah 'up' takde rase pape dah..aku siap tido lagi masa tu..yalaa,dah kena aircond sambil baring dah tentu tido punya..doktor pun bole buat keje dia ngan enjoy sebab takde rintihan dari aku..hehe!..jadi setelah segalanya selesai aku pun pulang sambil ditemani abah aku..

gi tu la lebih kurang pengalaman aku..berbalik pada anak buah aku pulak,lepas je sesi makan-makan tadi,kami pun borak-borak lebih kurang sebab aku memang dah ngantuk sesangat..jadi selesai berborak tu,aku pun mintak izin nak balik umah dengan bini aku..sampai-sampai je rumah,terus aku 'padam'.

esoknya macam biasa aku bekerja menunaikan tanggungjawab aku seperti biasa..tengah-tengah sedap melepak kat tempat keje, bini aku call sambil gelak-gelak..aku tanya nape gelak? dia cakap yang tadi kakak ipar aku call bagitau yang anak dia yang nak bersunat tu tak jadi sunat..

pulak dah,aku tanya sebab apa?dia cakap masa dekat klinik tu dia rilek-rilek je ok..tapi masa doktor tu keluarkan jarum (belum cucuk lagi) untuk bius,..serta merta dia berubah..terus dia menangis tarak ingat sambil hentak-hentak kaki!..soo,doktor pun surrender jelaa..doktor cakap postpone dulu ke minggu depan..sebab tak ble nak buat apa kalau dia still merengek cam gitu..asyik jerit "nak balik! nak balik!" jee..kendian bila dengar je citer dari bini aku tu,..aku pulak bantai gelak kaw-kaw..


**********

Cehh!..budak-budak sekarang memang tak hero!!..kah!kah!kah!...lain kali dengar 'Disfear' dulu laa masa nak sunat!..kah!kah!kah!

Friday, December 25, 2009

As Ashes Fall - 'A thought before dying' 2009 EP..



Batu Gajah adalah salah sebuah daerah yang wujud di sekitar Perak pada tahun 1870 an kalau aku tak silap.salah satu daerah yang terkenal kerana bijih timah (dulu-dulu laa..) dan masih lagi wujud sampai sekarang sebuah kapal korek yang sangat rare kalau kita rajin-rajin menyinggah ke sana..satu lagi adalah istana Kellies Castle yang juga salah satu mercu tanda bagi penduduk sekitar Batu Gajah..

dan apa kaitannya dengan band As Ashes Fall ni?? dah tentula berkait sebab band ni berasal dari sanaa!!..haha!!..ayat memula tadi sekadar bunga-bunga jee..sengaja aku tulis camtu,konon ilmiah(macam haram!..hehe).

ok,line up band ni terdiri daripada 5 orang jejaka-jejaka muda yang memperjuangkan musik bergenre metal/post hardcore..cd ni boleh dikatakan masih panas lagi sebab baru je rilis..menampilkan 4 buah lagu yang diadun dan dirakamkan di Trinity Studio,Ipoh.dan seperti biasa,cd ni aku dapat melalui pembelian secara sah dan bukan secara paksa..

sebelum tu..meh kita kenal-kenal dengan line up band As Ashes Fall ni dulu..mereka-mereka ini ialah :

Ikhwan - scream/growl.
Dean - lead gitar.
Yein - rhythm gitar.
Kaer - bass.
Ejan - drum.

pakej cd didatangkan secara pro-printed,kemas serta lengkap dengan lirik,thank list serta info mengenai band sedikit sebanyak..cover album mengingatkan aku tentang Leonardo Da Vinci..hehehe..ok, kita terus ke bahagian trak pulak..



A Thought Before Dying

intro lagu ni mengingatkan aku kepada band "Naiad"(Japan hardcore)melalui album 'hardcore emotion' yang mempunyai mood yang seakan-akan sama.bukan maksud aku diorang tiru Naiad..tapi 'mood' intro tu yang sama ok?..riffing gitar bagi lagu ni jugak baik..vocalis juga bijak mengawal suara..keseluruhan lagu adalah memuaskan cuma agak ringkas skit lagu ni..



The Sorrow Of Devotion

lagu dimulakan dengan rolling drum serta gitar yang seperti mahu menerkam sebelum tempo lagu kembali ke asal..lagu yang agak menarik serta kemas susunan lagu ni..ada kedengaran sedikit sebanyak pengaruh band 'As I Lay Dying' dalam lagu ni,cuma x ketara sangat laa..keseluruhan lagu adalah baik..



The Betrayal

haa..intro lagu ni memang sangat-sangat 'my curse' (killswitch engage) walaupun tak berapa sama,tapi bila dengar memang terus teringat band 'KsE'..memang berinfluencekan killswitch engage diorang ni..hehe!..cuma intro je,,bila masuk part chorus lain laa..penggunaan instrumen yang sangat baik serta tidak terlampau keras!..rilek-rilek jee..



Spike A Person Gun

di mulakan dengan intro yang sangat baik serta smart!..salah satu lagu yang aku suka..sound gitar balance,vokal yang bagus,drumn serta bass bijak mencorak lagu dengan cantik sekali..cuma pada permulaan solo gitar bagi lagu ni,kedengaran note-note solo yang seakan sama dengan solo band As I Lay Dying dalam album 'an ocean between us'..lagu yang mana aku dah lupa tapi dengar boleh kenal laa (haa..aku dah ingat dah..lagu 'the sound of truth'!)..walau bagaimana pun keseluruhan lagu masih As Ashes Fall yang tersendiri..



kesimpulannya..satu usaha yang bagus dalam mengetengahkan musik bergenre post-hardcore yang memang mempunyai pengikut yang agak ramai jugak di Malaysia ni..hehe!..salah satu band yang patut diberi perhatian serta dorongan bagi meramaikan lagi band-band yang ada di Malaysia ni..sekurang-kurangnya diorang ni mampu mencipta musik mereka sendiri walaupun ada kedengaran musik yang mereka hasilkan agak kedengaran sama dengan band-band influence diorang..tapi mungkin semua tu hanya kebetulan saja..dan bukan atas kehendak diorang..mana kita tahu kan?..soo,kalau nak tahu dengan lebih lanjut pasal diorang atau nak dapatkan ep diorang yang sedang panas ni,cuba-cuba la kontek diorang dekat maispess diorang serta dekat label Glendora ni..ok?

Thursday, December 24, 2009

Senandung Pawer Kord - v/a 2009..





Tracks
1. T.I.M - Dia (Sheila Majid)
2. Carbon 4 Teen - Gadis Ayu (Black Dog Bone)
3. Toxictoy - Antara Cinta dan Kasih (Aishah)
4. 679 - Chow Kitt Road (Sudirman)
5. Half-Asleep - Sinaran (Sheila Majid)
6. Skunkfix - Masih Aku Terasa (Gersang)
7. Killing Steward - Basikal Tua (Sudirman)
8. The Liberals - Penganggur (Sudirman)
9. Soul Savior - Khabar Buat Ibu (Alleycats)
10. Stick No Bill - Hanya Di Radio (Headwind)
11. Cock Say Cock Dung - Suratan Takdir (Gersang)
12. Sally Faerie - Wajah Rahsia Hati (Fauziah Ahmad Daud)
13. Always Last - Persamaan (Freedom)
14. Geng Gemok Keji - Hingga Akhir Nanti (Alleycats)
15. Moda Moody - Gadis Dan Bunga (Rahimah Rahim)
16. Sleepyjeremy - Ayahku Dan Angkasawan (Kembara)
17. Dum Dum Tak - Rupa Tanpa Wajah (Kembara)

Notes: This is a compilation of Malaysian 80's pop songs covered and ruined with these bands own styles.



Senandung Pawer Kord? pebende tuu?..haha..tu sebenarnya adalah tajuk bagi album kompilasi lagu-lagu pop 80'an yang di bikin gubahan semula (tak nak tulis 'dijahanamkan' sebab bukan semua lagu dalam album ni jahanam) oleh band-band punk rock / indie tempatan..ada banyak band-band yang beraksi dalam kompilasi ni,dan berbagai rentak lagu yang di sampaikan oleh setiap band..

cd ni aku dapat lebih kurang sebulan yang lepas kalau tak silap aku..dan bukan dapat percuma,tapi aku beli sebagai menyokong usaha band-band tempatan menghasilkan produk-produk mereka..

pakej cd ni didatangkan secara pro-printed bak kata orang puteh..dengan cover depan inlay seperti gambar diatas (model dalam gambar tu adalah saudara andax dari band 'the liberals)..kalau di selak dari in lay cover cd tu,kita akan dapat lihat gambar serta alasan serba sedikit mengapa mereka meng 'cover' kan lagu-lagu pop tersebut..satu lagi,cd itu sendiri dihasilkan dengan rupa seperti piring hitam..haha!satu persembahan yang kreatif bagi aku dengan mengambil kira mood 80'an yang terhasil dalam album kompilasi ni..memang style!..

ok, bagi trek-trek lagu pula..ada antara band menghasilkan cover yang sangat-sangat segar!..antara yang menarik adalah lagu 'Dia' (Sheila Majid) yang di bentuk melodi seakan jazz/pop punk oleh T.I.M (tak silap aku ni one man band tau..),'Chow Kit Road' (Sudirman) yang dibikin ala-ala ska punk(siap ada horn section lagi!..) oleh band 679, 'hanya di radio' (Headwind) diolah kembali oleh Stick No Bill (yang sangat-sangat catchy suara vocalis wanita dia..ahaks!) serta lagu 'gadis dan bunga' (Rahimah Rahim) yang di cover kembali oleh Mooda Moody (serius suara vocalist memang agak gedik tapi bertempat..sedap sungguh lagu ni..ska yang best!).

kebanyakan lagu-lagu yang di cover kan ni boleh dikatakan lagu-lagu yang kita pernah dengar dulu..dan ada antaranya yang memang jarang sangat aku dengar seperti lagu 'khabar buat ibu' (Alleycat) dan 'ayahku dan angkasawan (Kembara)..

kesimpulan yang aku boleh katakan ialah memang tak rugi untuk aku dapatkan cd kompilasi macam ni!..sangat segar dan menghiburkan..penghasilan yang sangat-sangat kreatif dan memikat hati (ceewahh!..haha!)..sampaikan bini aku pun dah bersiul-siul lagu 'gadis dan bunga' sebab sangat catchy!..soo,sila dapatkan sendiri cd Senandung Pawer Kord ni untuk merasai sendiri betapa 80'an nya kita dizaman 2000' an ni sendiri!!..haha..memang menarik!..

macamana nak dapatkan cd ni? korang boleh try kontek Nervhous rec. untuk pertanyaan lanjut ok?


p/s : merry christmas!!

Sunday, December 6, 2009

Bleeding Mascara - "Beauty behind the mask" 2009




lama rasanya tak jengah blog ni..asyik sibuk ngan keje memanjang..so,bila ada kesempatan macam sekarang ni boleh la aku apdet ape yang boleh..kali ni aku nak ulas produk terbaru dari band yang wujud di sekitar manjung,Perak kalau tak silap..band yang digelarkan sebagai Bleeding Mascara..memainkan musik berentak metal + hardcore lebih kurang..

cd ni aku dapat lebih kurang 2/3 minggu sudah agaknya..bukan dapat free,tapi aku beli sebagai menyokong produk band-band tempatan..pakej cd di datangkan secara pro-printed,yakni lengkap segala sifat sebagai sebuah album..cover depan cd yang agak menggerunkan bagi sesiapa yang lemah syahwat (hehehe..)

turut dilengkapi dengan lirik untuk setiap lagu yang dimainkan oleh mereka..juga terselit gambar line-up setiap ahli di dalam inlay cd ni..


ok,line-up Bleeding Mascara adalah seperti berikut ;

Adamox - vokalis
Fattah - 1st gitar
John - 2nd gitar
Palienox - bass
Hayadi - drum / percussion

lagu-lagu yang terkandung di dalam 'Beauty behind the mask' adalah seperti berikut ;

1.awakening journey (intro)
2.winners among sinners
3.doomsday choke their dream
4.war is not over
5.breaking the heart of misery
6.tribute and worship
7.beauty behind the mask
8.drug free
9.shattered dream
10.blood tears corpse

keseluruhan yang boleh aku cakapkan..ini adalah salah satu produk yang memang patut di cari oleh penggemar musik berat..permainan alat musik bagi kesemua line-up (kecuali vokalis sebab dia nyanyi..hehe)adalah baik,kemas serta mantap..aku sendiri pernah tengok diorang perform masa di perak dulu..ternyata kesemua line-up memang bermain dengan mantap serta penuh semangat..vokalis pulak memang sebijik lamb of god punya penyanyi..high pitch siot vokal growling si adamox ni..jeles aku..hehe..lagu yang best bagi aku adalah 'winners among sinners','war is not over' dan blood tears corpse'..yang lain-lain pun best jugak,bukan tak best..heh!..sound keseluruhan bagi album ini adalah memuaskan..pendek kata tak rugi pun kalau beli album ni..salah satu band yang patut di beri perhatian..bagi penggemar lamb of god dan messhugah,ini pilihan band dari malaysia untuk korang..dan kalau nak tau lebih lanjut pasal bleeding mascara atau nak dapatkan cd album diorang,..bole cekidot diorang kat sini..babaii!!

Tuesday, November 24, 2009

Angkara - "Serangan Suara" live demo 2009




akhirnya cd yang tgh panas ni berada di dalam tangan aku..satu lagi band aliran hc/punk yang wujud di sekitar Kulim,Kedah..band yang masih baru,tapi ditunjangi oleh bekas pemain gitar 'Chenta Tiada Restu' yang pernah muncul sekitar tahun 2000. angkara muncul pada awal tahun 2009 (masih baru)dan 'serangan suara' adalah live demo pertama dari mereka..

line-up angkara adalah seperti berikut :

Rizal - 1st gitar/vocal
Razi - drum
Firdaus - bass
Mohiezan - 2nd gitar

demo ni datang dalam pakej cd-r yang simple + d.i.y layout hitam putih yang memang crusty dan smart!. cover sleeve dgn gambar tengkorak berpangkat koperal (seperti di atas) yang cantik..di hasilkan oleh Paku karat record.mengandungi 5 traxx yang sangat kejam dan keji..(haha,saja kasi saspen!)lagu yang terkandung adalah :

Aimless.
-dimulakan dengan attack drum beserta gitar yang agak sedikit tajam..intro yang memang ala-ala street punk dan kemudian terus menyerang tanpa belas melalui irama D-beat yang keras..vocal memang kena dengan style lagu yang dimainkan..penuh dengan perasaan marah yang membuak-buak..sound keseluruhan terang dan jelas..


Destroy Capitalist Bastard

-dimulakan dengan ketukan drum beserta sing a long tajuk lagu secara bersungguh-sungguh kemudian di iringi petikan gitar yang begitu dekat perasa metal,kemudian terus menyerang dengan bunyian crust punk yang begitu asyik..lagu ni memang boleh menaikkan semangat kepada sesiapa yang berjiwa rebel..yang berjiwa lembut,jangan menyibuk!!

Angkara = Malapetaka
-lagu ni memang pekat perasa hc/punk..cukup untuk membuatkan sesiapa yang mendengar mempointing kan jari ke langit sambil menjerit bersama teman-teman..lagu dinyanyikan dalam bahasa melayu.

Jeritan Derita Homeless
-Pergh!..ni antara lagu yang aku bebetul suka..dimulakan dengan intro gitar yang agak iron maiden kemudian terus diattack oleh drummer tanpa ragu-ragu..ada sikit-sikit pengaruh black metal dalam lagu ni,terutama dibahagian vocal yang memang black habiss!..lagu yang ringkas tapi berkesan untuk aku..serius best layan lagu ni.juga dinyanyikan dalam bahasa melayu.

Serangan Suara
-lagu dalam bahasa melayu juga sebagai penutup yang agak fast tetapi sangat bersemangat untuk dilayan..lirik yang memang straight to the point habis!..aku suka frasa ayat "irama yang bingit adalah suara-suara keamanan" dalam trak ni..simple tapi makan dalam..haha!



*******

apa yang boleh di katakan untuk rilisan pertama dari Angkara ni? salah satu rilisan yang patut di miliki bagi penggemar setia muzik bergenre hc/punk..kualiti sound yang baik dan kena dengan style yang di bawakan oleh mereka..lirik lagu ada disertakan sekali..memang boleh untuk dinyanyikan bersama..lagipun demo ni terhad untuk 100 keping sahaja..jadi sebelum terlambat,baik korang cari cd ni dengan menghubungi Angkara di myspace diorang ni..


kata support local act,tapi xnak beli..apa jadah!!

Monday, November 23, 2009

Senario - 'beach boy" 2009




Tak tau nak cakap apa dah...kalau 10 tahun dulu mungkin lawak diorang ni relevan lagi..tapi sekarang ni dah 2009,makin lama makin menyampah aku tengok lawak spastik diorang ni..target movie ni 100% untuk bebudak jee,..tak tau la kalau orang tua-tua boleh terima lawak cam diorang ni lagi..tapi pada aku,udah-udah lee..cuma yang best skit mungkin sebab ada Maria Farida (lawa lagi dia ni..)..tapi kalau ada Maria Ozawa maybe lagi cunnn!..hahaha..

Saturday, November 21, 2009

Monday, November 16, 2009

Obituary - 'darkest day' 2009

Yess... ini band death metal yang classic . band yang wujud sekitar tahun 1985 dari Tampa,Florida . aku baru je dapatkan cd ni walaupun album ni dah rilis sekitar june 2009 tempoh hari..tapi,apa ada hal kan? yang nyatanya cd ni aku dah ada dalam simpanan..soo, boleh aku ulas serba sedikit album terbaru pakcik-pakcik Obituary nih..line-up Obituary dibarisi oleh:

-john tardy - vocal
-ralph santolla - gitar
-trevor peres - gitar
-frank watkins - bass
-donald tardy - drum


lagu-lagu yang terkandung dalam cd ni adalah seperti berikut :

  1. List of Dead
  2. Blood to Give
  3. Lost Inside
  4. Outside My Head
  5. Payback
  6. Your Darkest Day
  7. This Life
  8. See Me Now
  9. Fields of Pain
  10. Violent Dreams
  11. Truth Be Told
  12. Forces Realign
  13. Left to Die

yang uniknya mengenai band ni adalah dari growling part vocal pakcik John Tardy tu sendiri.. growl dari anak tekak yang kalau silap tarik boleh batuk berdarah kaw-kaw(macam sam cromok la lebih kurang..)..memang terbaik vocal pakcik John kita ni!.dari segi musik pulak,..memang dari dulu diorang ni dah memainkan muzik pure death metal tepu yang kalau kita dengar masa sekarang ni,boleh dikatakan agak classic,raw dan pekat perasa death itu sendiri..metal yang tak terlampau laju,ada dinamik dan padu..lagu yang menjadi kesukaan aku adalah 'list of death', 'payback', 'forces realign' dan 'left to die'..gabungan riffing yang tidak terlalu teknikal, solo yang mencengkam kalbu, drumming yang kemas serta vocal yang unik menjadikan Obituary sememangnya terbaik di antara terbaik dalam class bergenre death metal tepu..cuba try cekidot band ni..asyik-asyik layan metalcore je..bosan wei!..sekali-sekala kita terbang balik ke zaman oldschool..pekena death metal plak!..lagi pun diorang ni dah wujud dari zaman 85' sampai 2009..gila legend!..gi la cari cd ni..buat koleksi.. apa ada hal kan?

Friday, November 13, 2009

Friday the 13th - another story..


ini bukan tajuk film. cuma tarikh untuk hari ni..13 /11/09 yang jatuh pada hari jumaat..hehe..saje aku letak kat sini..suke-suke je..kalau nak lagi best boleh la pi layan citer nie..cari la kat kedai dvd berhampiran..semoga hari jumaat anda akan terus ceria tanpa diselubungi misteri..hahaha!

Monday, November 9, 2009

Caladrius - "and there shall be no solace" 2009


kali ni aku nak mengulas cd e.p album terbaru dari sebuah band yang berasal dari Kuala Lumpur..band yang di maksudkan ialah CALADRIUS . sebuah band yang menggabungkan paduan 2 gitar harmoni berbekalkan perasa melodic metal serta di blendkan bersama irama hardcore..dapat gambaran tentang konsep diorang? ok..kita berkenalan dahulu dengan diorang ni serba sedikit..mereka ni terdiri dari 5 orang jejaka beserta seorang gadis..line-up mereka adalah seperti berikut :

nash muhandes - vocal
shadiq amani - gitar
nazeem zuhal - gitar
redzuan fendy - bassist
wan 'senndart' khairul - drummer
nadrah zainal abidin - keyboardist

kesemuanya masih lagi muda tetapi bila mendengarkan lagu-lagu dari cd diorang ni membuatkan aku macam tak percaya bahawa diorang mampu mencipta lagu dengan begitu baik sekali..muzik yang di gubah juga begitu menampakkan kematangan serta kebanyakkan lirik menceritakan tentang semangat perjuangan diri yang begitu penting dalam sebuah kehidupan..berjuang menentang sistem ketidak adilan,berjuang untuk perubahan diri,..pendek kata lirik diorang ni kebanyakannya fokus terhadap memotivasikan diri terhadap perubahan..

ok,..cd ni aku dapat melalui saudara fendy iaitu bassist kepada band caladrius ni sendiri..pakej cd yang simple bersama artwork yang menarik..( gambaran seorang insan yang merobek dadanya serta menampakkan hatinya ) mungkin membawa maksud tentang keadaan jiwa yang berkecamuk/tiada ketenangan jiwa/membuatkan diri terus memberontak dan mahu melawan..who knows? itu hanya sekadar penilaian aku sendiri..nak tau maksud dia boleh tanya terus dekat diorang orait?

mengenai lagu-lagu mereka pula,..cd ni mengandungi 5 buah lagu yang memang padat,kemas,berat serta mantap! respek betul aku kat diorang ni!..memang style mat album ni!..haha!.

lagu-lagu tersebut adalah seperti berikut :

-And there shall be no solace-

lagu ni adalah lagu pembukaan untuk ep ni dan jugak judul tajuk untuk album ni..lagu ni pendek je dan sekadar intro bagi album ni..dimulakan dengan bunyi intro guitar yang menarik dan kemudian disusuli oleh ketukan drum bersama bunyian halus keyboard yang menjadikan lagu ni agak dark sikit mood dia..ditambah pula dengan suara vocalist wanita jemputan yang lunak iaitu sarah ghazi dari band kiss the fallen menambahkan lagi mood kelam dalam lagu ni..penggunaan instrument yang baik serta kemas menyerlahkan lagi lagu ni..sebuah intro yang menarik dan best!

-what you've become-

lagu yang bermelodi disusuli dengan paduan gitar yang kemas serta padu..vocal dalam lagu ni memang smart..ala-ala matt heafy dari band trivium..bernada serta ada tone suara yang baik..tidak terlalu growling serta masih ada lenggok nyanyian yang baik..rolling part bagi drum memang kemas dan padat..penggunaan double paddle yang sangat sesuai dengan lagu..solo gitar juga tidak terlalu meleret..kualiti sound keseluruhan memang terbaik!

-alterd self-

permulaan lagu yang agak mendebarkan disusuli oleh attack drum beserta gitar yang kental membuatkan sesiapa yang dengar mesti nak bangingkan kepala ke dinding..haha! memang style lagu ni..lagu ni agak speed sikit dan vocal dalam lagu ni memang matt heafy masa part chorus..serius! haha..sedap betul vocal band ni punya suara..solo gitar jugak menambahkan rencah lagu ni..memang layan sungguh aku dengan lagu ni..drummer memang menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab serta keyboardist memang mewarnakan suasana dalam lagu ni..menjadikan lagu ni ada mood marah dan keras!

-k.o survival-

satu-satunya lagu dalam bahasa melayu.lagu yang memang akan di hafal oleh crowd semasa sing a long di gig-gig yang mereka sertai..di mulakan dengan attack drum berpadu bersama harmoni gitar yang memang sedap gila!..vocalis yang memang menyanyi ok,..bukan sekadar growling je,vocalist band ni memang betul-betul boleh menyanyi dengan baik..tone suara yang besar dan jelas memang jarang ada dekat band-band lain..jadi satu kelebihan untuk diorang!..solo gitar beserta gabungan keyboardist memang menjadikan lagu ni sedap dan ada style..cam metalasia pun ada gak..haha!..sound bagi drum serta bassist memang tak lari..antara lagu terbaik dalam album ni..fuh!

-the monster and the maiden-

lagu terbaik dalam keseluruhan lagu yang terkandung dalam album ni..sangat epik dan menyentuh jiwa!..riffing gitar yang memang padu beserta mood lagu yang dibawa oleh keyboadist memang mengasyikkan jiwa . penggunaan instrumen beserta vocal yang baik menjadikan lagu ni sangat-sangat menarik dan best..aku suka dengar ending part lagu ni..mood memang menyentuh kalbu sungguh! haha..

kesimpulan yang boleh aku katakan ialah ini adalah salah satu rilisan yang memang wajib dimiliki oleh penggemar muzik aliran metal..sangat segar dan sedap untuk di dengari..tambahan pula dengan kualiti sound yang diadun memang bukan berada dalam kategori ep dah..ni memang dah sampai tahap album dah ni!..gila jelas + semua instrument sound balance..memang rugi kalau tak dapatkan ep ni..tambahan pula harga untuk cd ni cuma RM5 saje..diulangi! RM5..memang tak sepadan langsung dengan kualiti rakaman yang terhasil..bagi penggemar trivium,avenged sevenfold serta bleeding through,ini adalah album yang sangat-sangat direkomenkan!..fullstop!..

kontek diorang di : myspace.com/caladrius untuk mendapatkan cd ni..cepat!

Monday, November 2, 2009

Total Mangel 2nd Product - "The Helpless" cass EP 2009

Produk kedua dari total mangel record.sebuah label d.i.y berpusat di selangor..boleh dapatkan melalui alamat yang tertera..tulis surat panjang-panjang kat brader yus ni..jangan risau,dia ni memang mesra punya kaki..mesti dia balas punya!.CAKAP YANG KORANG SUKA TENGOK DIA MAIN DRUM!pasti dia tersenyum manis!..hahaha!


"KEMBALIKAN PUNK SEBAGAI SATU ANCAMAN!!"

Sap kok luu!..


aku kenal rokok masa umur aku tak silap dalam 14 tahun..masa form 2 laa..tahun 1995 time aku duduk kat penang nun..punca aku isap rokok bukan atas desakan member pun,tapi sebab aku suka tengok orang yang isap rokok sambil buat asap kepul bentuk O ..ala yang bila kita tarik rokok,pastu kita sembur sambil mulut muncung bulat,pastu asap tu keluar ala-ala bunga berkepul-kepul..haha..memang smart gila!..pastu bila lepak ngan member,diorang plak keluarkan kotak rokok,pastu tarik sebatang keluar,kendian cucuh!..pergh! stylo abis bila tengok member simpan kotak rokok dalam poket seluar..haha!..mula dari tu aku pun berjinak-jinak dalam kelab kaki rokok antarabangsa..first time sedut memang macam gampang perasaan aku time tu..ade rasa nak demam,nak pitam,nak muntah pun ade gak sikit-sikit..tak best langsung!..tekak rasa kering dah tu batuk tarak hingat punya..tapi member aku cakap "biasalaa..first time"..aku pun angguk jee.walaupun perasaan tu bercampur baur..time tu jugak teringat kat abah ngan mak aku..dalam hati dok pikir kalau kantoi ni mati aku kena sebat ngan tali pinggang!..serius cuak bila terpikirkan tali pinggang kulit cap crocodile abah aku..bontot aku dah 2 kali merasa penangan tali pinggang tu..kali pertama kena masa sekolah rendah kalau tak silap..kena tibai sebab aku ngan member aku buat pondok ala-ala khemah dalam hutan area perumahan aku ,guna tikar getah yang aku ambik dalam stor bapak aku,tanpa izin dia..aku ingat tikar tu dah tak pakai lagi,aku kebas jelaa..mana aku tau tikar tu nak letak kat dewan mesyuarat orang ramai kat area taman aku tu..mau tak mengamuk dia time tu..haha!..memang kena rembat laa..kali kedua plak masa aku main dalam parit besar kat taman rumah aku jugak..parit tu bersambung ke longkang besar yang memang dalam + hanyir..kalau salah timing,memang kompom lemas..tapi masa tu mana nak ingat semua tu..tu zaman-zaman suria perkasa hitam tengah top kat tv..semua nak jadi hero..hero mana takut lemas walaupun tak tau berenang kan?..kena plak time aku tengah betul-betul bawah longkang tu,..bapak aku jenguk dari atas sebab time tu dia baru balik keje kilang kat prai..memang dia punya laluan la melintas longkang besar tu..bila aku nampak je bapak aku time tu,..secara automatik aku terus gerak balik umah tanpa disuruh..member-member aku yang lain pun terus terdiam..yelaa,dah kantoi..bapak aku suruh diorang gerak balik umah masing-masing..time nak sampai rumah tu macam-macam ada dalam pikiran aku..bila sampai je bapak aku tak cakap banyak..terus suruh aku merukuk kat depan dinding kendian dalam sekelip mata zzaaass!!..tali pinggang tu menyerang bontot aku tanpa sempat aku mengelak..seminggu aku kena denda duduk dalam rumah lepas kejadian tu..huhu..apa nak kata,sendiri salah..terima la..haha!..berbalik tentang kisah rokok tadi,start pada hari aku batuk-batuk tu..terus aku mula jadi perokok..tapi masih dalam taraf poser lagi..sebab apa?..sebab aku isap tak sedut dalam-dalam..cuma tarik kendian terus hembus je..kalau tengok dari kaler asap pun tak nampak pekat dia punya blend..hehe!..hembus keluar dari lubang hidung pun takde asap sebab tak tarik dalam..cuma sekadar hembus kosong je..berbulu je member aku nak kasi rokok..haha, time tu jugak aku masih belum berani nak beli rokok sendiri..(yelaa,time ni aku comel weh!siap ada kakak angkat chinesse form 5 lagi tau..camner nak beli rokok sebab rupa pun masih budak-budak lagi..haha!)cuma mintak belas ehsan kengkawan yang sudi nak kasi..tak dapat rokok dalam sehari pun aku tak kisah,tak ketagih pun sebab masih taraf poser lagi..isap rokok pun kena sembunyi-sembunyi wei! mana ada lesen lagi time tu..banyak jugak port kami merokok masa tu..tapi paling selamat merokok dalam hutan bakau sebelah sekolah aku..siap ada port mancing lagi..haha!..zaman-zaman tu OAG tengah naik dengan 60' tv..kiranya time ni OAG memang tengah top dalam tahun 1994/95 camtu..aku pun baru nak berjinak-jinak dalam scene muzik berat..kiranya masih poser serta masih tercari-cari jati diri laa..kiranya setahun jugakla aku isap rokok taraf poser ni..masuk tahun 1997..aku naik tingkatan 3..haa..zaman nak ambik PMR ni memang zaman aku rajin belajar..dan kalau nak tau..tahun 1997 ni jugak aku ngan member-member sekolah yang kaki rokok ni stop merokok selama setahun yakni sehingga abis PMR..ni semua konon-kononnya nak ambik berkat PMR la kiranya..haha!..aku memang takde masalah nak berhenti rokok tu sebab masih taraf poser,bila-bila pun bole stop..diorang la sakit..tapi semuanya berjaya menempuh halangan..habis je PMR,masukla tahun honeymoon..haha!form 4 memang tahun honeymoon buat budak-budak sekolah aku..sebab tahun ni mana ada peperiksaan penting..jadi semua gi sekolah sekadar memenuhi tuntutan mak bapak je..tapi bukan semua la camtu,ada jugak yang memang niat betul nak belajar..ade yang tak..aku?..dua-dua niat tu ada..huhu..tahun ni jugak aku dah mula kembali merokok bersama kengkawan kembali..kali ni aku dah berani sedut dalam-dalam dah..mula-mula pening skit..tapi bak kata pepatah,"alah bisa tegal biasa"..sampai skang aku tak tau apa makna tegal tu..huhu..time ni dah berani beli rokok sendiri dah..cuma kena ada teman laa..sengsorang blum berani lagi..haha!..rokok pun dah berani bawak masuk dalam sekolah dah..time ni la aku ramai kenal perokok-perokok dalam sekolah..semuanya aku kenal kat dalam tandas..tapi keadaan tandas pelajar aku memang macam laknat!..kotor tahap gaban!!..taik bersepah-sepah sampai ke dinding..gila apo!!diorang main lempar najis ke apa aku sendiri takde jawapan..tak paham aku!dari mula aku masuk sekolah sampai tamat SPM aku tak pernah berak dalam tandas tu..serius takde selera!..sanggup aku tahan berak kat sekolah daripada menjatuhkan maruah aku di tandas sekolah..dah la tu,pintu jamban tak pernah elok,kekadang langsung takde pintu!..camner nak berak? ingat duduk dalam penjara ka berak tak pakai pintu?tandas pompuan tak tau la camner,sebab tak pernah try masuk pun..tapi kalau tandas lelaki dia memang macam haram!kekadang aku terpikir takkan cikgu sekolah aku takde keluarkan peruntukan untuk sediakan pintu jamban ni?tak pun diorang memang dah fed-up nak tukar pintu sebab asal tukar je kena karate ngan bebudak sekolah..ye la kot kan?..selalunya time waktu rehat lepas makan memang destinasi kitorang menuju ke tandas laa..masa sampai tu memang ramai dah kaum yang bermastautin kat dalam tuu..siap ada yang tukang jaga line kat luar,takut-takut cikgu datang buat ambush!..tapi memang tak pernah kantoi pun..bebudak sekolah aku semua pakar dalam kerja-kerja setan ni..haha.. masuk kat dalam je penuh asap rokok keluar dari hidung bebudak ni..memang havoc betul!!bayangkan sebatang rokok cukup untuk 10 tekak!..setiap kali ade je mamat yang pasang rokok..ade laa suara yang akan cakap "first cut!..kendian "2nd cut!" dan seterusnya laa..bukan semua bebudak kat dalam tu yang kami kenal..tapi di sebabkan tradisi berkongsi rokok ni la yang membuatkan kitorang kenal mengenal sesama sendiri..masa dalam toilet ni la kami nak beramah mesra sambil sedut rokok tu..memang best la time tu!..haha!..dan seterusnya sampai sekarang ni aku masih lagi merokok walaupun pernah cuba-cuba nak stop..tapi tak pernah berjaya..haha!..tapi aku dah nekad yang masuk tahun depan aku akan stop merokok memandangkan makin lama aku rasa makin tak lasak dah..harap-harap berjaya la misi kali ni..entah laa..

Monday, October 5, 2009

meditasi embun pagi..

pagi ni..banyak agenda aku yang tergendala..semuanya gara-gara sahabat..tapi apa boleh buat..aku berpegang pada prinsip,"buat baik berpada-pada..buat jahat jangan sekali.."soo,terima dengan harapan agar kawan-kawan aku tadi mengenang jasa aku menyelamatkan punca rezeki dia..takkan aku nak bunuh harapan kehidupan insan lain..kan?kita semua kena ada perasaan susah..susah mencari rezeki,susah mengawal diri,susah melawan takdir..setiap kali datang perasaan susah,setiap kali akan ada perasaan melawan..melawan segala kesusahan..hidup ni memang bisa..setiap individu tu mesti punya perasaan bisa dalam hidup..nak taknak kena cari antidot melawan bisa yang datang..kalau ditambahkan lagi bisa yang dah cukup berbisa tuu..alamat nyawa kita makin lama makin hilang nilai..bak kata ayat dalam satu makalah yang pernah aku hadam dulu..'kalau takut mati,jangan sesekali berambut panjang..' apa yang nyata..kita kena tetap terus meraikan kehidupan sebab setiap kehidupan ada sesuatu yang bernilai..antara sedar dengan tidak..jadi,aku tetap macam sebelum-sebelum ni jugak..redha akan nilai persahabatan serta nilai kehidupan insan-insan sekeliling..walaupun terpaksa berkorban kecil atas nama persahabatan..lagipun,apa ada hal selagi benda tu tak menggugat kehidupan aku secara kasar..sama-sama kita raikan kehidupan singkat dengan sabar..kerana semua tu sebahagian dari proses kehidupan..

Wednesday, September 30, 2009

Jin Notti-film antu punggung tahun ini..haha!

aku sempat menonton film ni masa tak dapat balik beraya pada raya pertama dan kedua..jadi kesempatan yang ada aku habiskan masa untuk tonton film jin notti ni..bukan nak kutuk laa..masa aku tengok trailer film ni kat umah pun sebenarnya aku tak tertarik langsung nak tengok citer ni,..aku dapat agak yang film ni mesti cam haram..telahan aku memang benar! ni la salah satu antara bebanyak film melayu yang memang hampeh!..jin moden ber CGI..di barisi oleh pelakon/penyanyi dan pengacara seperti farah fauzana,mawi,adibah noor,accapan,bob lokman dan bla,bla,bla...filem ni mengisahkan tentang notti (lakonan farah fauzana)yang dipenjarakan di dalam penjara jin kerana tak reti buat benda-benda jahat..semasa dia dihadapkan di dalam mahkamah jin,beliau diselamatkan oleh peguam jin beliau dan diberikan peluang untuk melakukan kejahatan di bumi..jika dia berjaya selesaikan tugas jahat dia akan dibebaskan dari penjara jin,dan jika tidak,dia akan diturunkan kebumi dan jadi manusia biasa tanpa ada apa-apa kuasa istimewa jin..bermula la episod cerita ni,dan penonton boleh tengok macamana notti ni buat benda-benda jahat kat dunia manusia..lepas aku dah tonton film ni..terus terang yang aku memang tak enjoy langsung bila tengok citer ni..watak pelakon yang jadi hero iaitu mawi (watak dia dalam filem ni adalah sebagai inspektor polis yang tinggal dalam pondok kat tengah hutan..boleh terima akal ka?)memang kabur..aku sendiri tak tau yang dia ni rupanya seorang polis..sebab takde penekanan watak polis dalam film ni..dia sebenarnya menyamar sebagai samseng untuk settlekan kes kongsi gelap(ini pun satu hal,..apa kes kongsi gelap pun aku tak nampak..tau-tau kena tangkap..tu pasal aku anggap film ni tangkap muat..)
babak aksi dalam film ni buat aku tergelak besar..aku tau la mawi tu ada silat(aku tau pun sebab baca gosip dalam paper..ha ha!)tapi buat la aksi fight tu real skit..ni nampak mawi gaduh pun cam kayu..memang tangkap muat la film ni..asal babak gaduh je..aku gelak..tak real!..isi cerita pun kureng..teladan dia aku nampak..buat jahat tak elok..kena buat baik..tapi tolongla bikin film tu ada isi skit! kalau nak sampaikan moral buat baik berpada-pada,buat jahat jangan sekali..budak-budak tengok kartun kat tv pun dah cukup belajar moral..malah lebih lagi diorang bole dapat..lakonan farah fauzana pun biase-biase je..takde hebat mana pun..jadi kepada semua..selamat menonton film yang membodohkan anda di mana anda keluarkan duit untuk di perbodoh-bodohkan oleh pengarah film yang aku rasa anak didik prof razak kunun tu..bayangkan adik sepupu aku yang berumur 6 tahun tu sendiri cakap kenapa cerita ni bodoh sangat..siap ada hantu punggung yang memang bodoh..sapa-sapa nak tolong jawabkan ke?


ttuuiihh!!

Thursday, September 17, 2009

1 Malaysia..

tadi petang aku pegi menyinggah ke tesco kajang..kononnya nak pegi mencari stok-stok kuih raya buat persiapan hari raya yang tak sampai dua hari ni..tapi bila memandangkan harga kuih yang konon dikatakan murah masa hujung-hujung posa ni..gua tak jadi bheli satu apa pun lagi..mahal!!..sapa kata murah?3 jenis kuih rm70..apa benda tu!.tak beraya pun tak pe kalau dh harga kuih boleh buat gua beli beras stok 2 bulan punya harga..ekonomi gua pun bukan stabil mana..tapi raya punya pasal kena berkorban macam-macam..susah betul kalau raya ni jadi tradisi pesta..sumer harga konon murah..tapi jadahnya sumer orang tau..last-last gua ngan bini terus beli barang dapur utk tahan sampai ujung bulan ni..tapi tadi masa gua jalan-jalan kat tesco tu..gua perasan orang ramai yang datang shoping ni,semuanya memilih troli..haha!..sampai bersepah troli-troli tu..yang gua mushykil untuk apa diorang memilih sangat troli tu?ada cabutan bertuah ke? nampak semua troli sama je..kesian dekat brader yang keje jaga troli tu..terhegeh-hegeh dia susun semua troli tu kat tempat simpanan troli..yang aku menyampah bila makcik-makcik yang datang bershoping tu buat-buat bodo je pilih..kenape?ada troli cantik ke?yang aku nampak semua sama je..bukan bole bawak balik pun..dari situ aku nampak yang makcik-makcik ni kuat memilih..bagi aku ni semua bodoh..bukan kena bayar pun..ambik jela mana yang dekat..semua troli sama la makcik woi!.tak kira melayu,cina,india..semua sama je..jenis suka berebut tak tentu pasal..sampai troli yang tak bersalah tu pun jadi mangsa..kah kah kah ..pulang dari tesco,aku ngan bini mengekek bila pikirkan hal troli tu..hahahaha!..

Sunday, September 13, 2009

five finger death punch-'way of the fist'

ni plak antara koleksi album yang aku ada untuk aku sesaja ceritakan untuk semua..band yang berasal dari los angeles dan ditubuhkan pada tahun 2005.band ni memainkan muzik bergenre groove nu-metal..line up band ni terdiri dari:

ivan 'ghost' moody -vocal
zoltan bathory -rythm gitar
jason hook -lead gitar
matt snell -bass/backing vocal
jeremy spenser -drum

dalam album ni ada terkandung 17 buah lagu,dan lagu-lagu tersebut adalah:

-ashes
-way of the fist
-salvation
-bleeding
-place to die
-devils own
-white knuckles
-never enough
-stranger than fiction
-can't heal you
-death before dishonour
-meet the monster
-from out nowhere
-devils own (live)
-hate me
-bleeding (acoustic)
-salvation (live)

album ni bagi aku agak menarik dan sedap di dengar..genre nu-metal yang bukan cam band-band nu-metal lain..lagu-lagu yang terkandung pun cukup rencah metal..ada solo gitar yang simple tapi sedap di dengar..sound gitar juga besar dan berat,memang kena la dengan style band..suara vocalist band ni pun cukup perasa hardcore dia..tone suara yang besar dan sedap..riffing gitar juga memang nu-metal yang ke arah heavy metal gak sikit-sikit..haha! kiranya bagi pengemar se7endust,trespassing,chimaira etc..boleh cari band ni..tak silap aku 22.09.09 ni album baru diorang nak keluar..so, boleh la cekidot album baru diorang nanti k?

Mellakka-discography'08 tape..


satu lagi band klasik yang datang dari Finland..sebuah discography yang memang best,classic,punk dan raw bagi aku..mengandungi 15 buah lagu yang dirangkum dari 2 buah ep serta 1 demo seawal tahun 1984..aku tak dapat nak ulas lirik lagu-lagu dari discography ni sebab kesemua lirik lagu dalam bahasa finland..langsung aku tak paham..kalau ada sesiapa yang mampu berbahasa finland,maybe bole terangkan pada aku maksud setiap kata yang terkandung dalam lagu mellakka ni..ok,kaset mellakka ni aku dapat dari distro terbaru yang wujud di sekitar selangor iaitu Total Mangel recs..diasaskan oleh drummer apparatus/defeat..sound yang terdapat dalam tape ni agak raw dari segi muzik,tapi jangan silap..kualiti sound keseluruhan memang baik dan jelas..aku sangat suka akan tone drum mellakka ni..sound dia klasik beb! memang menepati citarasa aku untuk band bergenre punk ni..manakala sound bass yang agak kedepan..menyerlahkan lagi semangat klasik dalam tape ni..memang sebiji-sebiji bunyi bass dia..haha..rasanya sekarang memang dah takde band punk kat malaysia ni yang boleh dapat tone sound macam diorang ni..maybe sebab dulu recording cara analog..bukan macam sekarang yang 100% digital recording..jadi tahap klasik dia memang berbeza..vocal bagi band ni juga baik..dalam erti kata jelas sebutan dia masa menyanyi..kiranya boleh sing a long dengan lirik walaupun tak paham apa yang dia nyanyikan..chord yang digunakan pun memang tak lari dengan 3 chord style..soo..memang raw+klasik sungguh!..jadi,pada sesape yang berminat dengan mellakka ni..bole cekidot diorang di laman web diorang ni..

adios comrad!

KRASSKEPALA-'Total Destruction' tape

ok,ni kali aku nak bercerita mengenai rilisan dari satu band yang berasal dari bandung,indonesia..band yang memberi nama sebagai krasskepala..nama yang agak kool bagi aku..haha..mereka-mereka ini terdiri daripada:

krasskunk - gitar
krassmargowman - bass
krassatcil - gitar
krassama - vocalis
krasspohon - vocalis
krasstoro - drummer

konsep band ni adalah D-beat crust punx..aku memang suka betul kalau muzik style-style D-beat ni..rasa best dan bersemangat je bila dengar lagu-lagu D-beat ni..ok,dalam tape ni ada mengandungi 13 buah lagu yang simple dan ringkas tapi menarik untuk di hadam..sound bagi tape ni agak kering + raw tapi jelas dan bersesuaian dengan konsep band ni sendiri..masih boleh didengari tanpa perlu bergaduh sesama sendiri..hehe..riffing chord yang digunakan memang simple dan sound gitar juga ok..tidak terlalu berat,yang mana agak keras + tajam..sesuai sangat dengan muzik punk canggung macam ni..rilisan dari band ni juga turut disertakan lirik bagi memudahkan kita turut bernyanyi bersama..memang satu kemestian bagi band-band hc/punk untuk melampirkan lirik bagi memudahkan kita mengetahui perjuangan yang di juang oleh kaum-kaum minoriti seperti mereka..(err,kaum ke? haha)satu kelebihan bagi mereka-mereka yang memperjuangkan etika d.i.y ..bukan macam sesetengah band metal yang hanya pentingkan muzik dari lirik itu sendiri..lirik tu sangat penting ok? apakejadahnya korang buat rilisan tapi muzik je yang kami dengar..kami pun nak jugak tau apa yang korang jeritkan dalam lagu-lagu yang korang mainkan..sekurang-kurangnya bila ada lirik,kalau korang main gig kat mana-mana boleh jugak kitorang nyanyi sesama walaupun dalam hati..ada paham?lirik juga satu seni ok?berbalik pada krasskepala,lirik mereka banyak berkisarkan tentang kaum-kaum atasan yang suka merasuah yang menjadi motto bagi golongan atasan iaitu ada duit,ada kuasa..mereka juga menulis tentang golongan atasan yang merompak orang-orang miskin,polis yang zalim(mintak duit dekat orang,tak kasi ugut antar lokap)..mereka juga menulis tentang bagaimana mereka ini menolak untuk dijajah dan mahukan kebebasan..kesimpulannya mereka ni semua sangat-sangat politikal..siapa kata punk itu hanya sampah masyarakat?aku rasa golongan-golongan hc/punk ni lebih tinggi lagi tahap kesedaran politik mereka dari golongan atasan..haha..sebab apa?sebab kehidupan kita juga adalah politik..so,jangan nafi tentang tu..dalam rilisan ni jugak ada mengandungi satu lagu ala-ala busking pada permulaan lagu..diikuti dengan solo ala-ala blues kendian terus ke punkrokksehingga abis lagu yang bagi pendapat aku sangat kool bro..haha!..dan lagu terakhir dalam tape ni juga bagus..diorang memberi nasihat kepada semua orang tak kira siapa yang kaki minum,pemabok,dan penghisap(hisap apa?lu pikir la sendiri bai..haha)agar berjaga-jaga dengan pak polisi..haha!..

kesimpulan yang boleh aku katakan iaitu ini adalah sebuah rilisan yang agak menarik dan best! cuba korang kenali band ni dekat myspace.com/krasskepala

jumpa lagi yaww!!

Saturday, September 5, 2009

Cebisan Rintihan Terakhir...

Dalam ruang-ruang nafas..

Kita wujud dari satu impian indah..

Yang terkadang menyimpang dari ruang harapan bagai melebihi kemampuan..

Dan itu pasti!..Tetap pasti!..

Jangan duga akan kepastian itu..

Masa memberikan kelebihan yang sempurna..

Dari pengabaian yang wujud antara sedar dan kelam..

Mungkin cukup rasa sesuatu nikmat itu..

Aku juga mahukan yang sama..

Mampu atau tidak,berikan cuma harapan..

Kita terus cari dari tapak yang dihentak-hentak..

Laluan berlainan dari arus yang sama..

Sunyi juga akhirnya..pasti.

Nada alam makin menjauh..jauhnya kicauan,laungan,bisikan..

Tiada..tetap tiada..

Namun itu semua sebahagian dari alam yang berjasad..

Tempuh walau terpaksa,kerna itu juga kita..

Gembira pada saat-saat itu..agar pedih terus berlalu..

Bahagia pasti wujud walau beribu duri-duri bisa menusuk tertusuk..

Jika hentakan dari alam itu tidak terus hanya di situ..

Terpaku disitu..

Tuesday, August 25, 2009

Earth Crisis-to the death 2009


orait!!..kali ni aku nak bercerita pulak pasal satu band yang boleh di katakan pioneer dalam scene hardcore ni..band yang boleh disebut sebagai sthraight-edge vegan metalcore ni berasal dari Syracuse,New York..band ni dah wujud sejak tahun 1991 lagi..mereka adalah EARTH CRISIS!!..haha!!.aku kenal band ni masa album firestorm..album yang menjadi siulan anak-anak muda harkkorr masa tu..hehe!!..ok laa..line up mereka adalah seperti berikut:

Karl Buechner (vocal)
Scott Crouse (guitar)
Erick Edwards (guitar juga)
Ian "Bulldog" Edwards (bass)
Dennis Merrick (drum)


lagu yang terkandung dalam album to the death ni adalah seperti :

  1. Against the Current
  2. To Ashes
  3. So Others Live
  4. Security Threat #1
  5. When Slaves Revolt
  6. Plague Bearers
  7. Control Through Fear
  8. Cities Fall
  9. Eye of Babylon
  10. What Horrifies
  11. To the Death
selepas mendengar lagu-lagu yang terkandung dalam album ni..aku dapat dengar kelainan muzik yang diorang bawak berbanding dari album breakthrough mereka 'firestorm'..memang lain gila..album firestorm dulu agak melodik hardcore,tapi album baru kali ni memang totally hardcore berriffing metal..sound yang lebih berat serta riffing chuga-chuga yang menarik..vocal part juga dah berubah sikit..kalau dulu banyak part screaming hardcore,tapi kali ni banyak part growling..memang berat ke arah metal diorang ni sekarang..lagu yang menarik perhatian aku adalah Against the Current,Security Threat dan When Slaves Revolt..tapi sebenarnya semua lagu dalam album ni baik-baik belaka..membuatkan aku terasa mahu berjoget sambil menonjolkan jari telunjuk ke langit..haha!!..mereka juga adalah aktivist bagi animal right..bagi fan hatebreed serta throwdown,..album ini wajar dimiliki..

Babi!!

gua ke pasar malam semalam..beli barang-barang dapur untuk kegunaan sepanjang minggu,sambil belek-belek seluar -seluar bundle yang banyak dijual kat sekitar sini..lama sebenarnya gua tak berjalan ke pasar malam..semua sebab faktor keje gua yang kekadang pagi,kekadang malam..masa-masa untuk gua berhibur pun kekadang terbatas disebabkan keje..

jadi bila gua dapat waktu yang sesuai,gua ajak bini gua follow gua gi pasar malam..dia pun dah lama gua tak bawak gi jalan-jalan..last gua bawak dia berjalan ritu pun masa gi hospital selayang..gi melawat pak sedara gua yang kena suspek jangkitan virus H1N1..tu boleh dikira berjalan ke?lagipun dia tak bleh masuk..gua je masuk ngan makcik gua..memang teruk siot pembawaan virus ni..badan pakcik gua penuh ngan wayar je..dia plak tengah koma,soo..memang kesian..

soo,semalam gua ajak dia gi pasar malam..kami sampai ke pasar malam dalam jam 8..apa yang gua nampak,tak ramai orang yang ada..semuanya sebab H1N1 (gua rasa laa)..sambil-sambil gua cuci mata tengok barang-barang,gua perati satu kedai jual dvd pirate yang agak penuh ngan manusia..gua ushar dekat-dekat..'1 dvd rm 2'..pergh!..patut ramai manusia kat sini..kata gua dalam hati..

gua pun apa lagi,terus join crowd kat situ..dvd plak dia letak berlonggok je macam jual kuih..memang sapa cepat dia dapat la jawabnya..gua tengok,boleh tahan gak citer yang ada,yang baru keluar panggung,yang belum keluar panggung,yang takkan keluar panggung pun belambak-lambak..gua pilih lima cd..baru rm 10(kata gua dalam hati)..

gua rasa best betul sebab keluar duit 10 hinggit tapi bole dapat 5 movie best-best..gua sambar..terus gi bayar kat mamat cina tu..kiranya berbaloi la gua berebut-rebut ngan brader kat sebelah gua ni..haha!!

habis shopping je,kami pun gerak balik umah..sampai umah je,gua terus sambar salah satu cd yang gua beli sebab hajat nak tengok citer tu..cd pertama gua buka citer ice age 3..bila gua bukak je cd dari sarung plastik tu,..skali cd citer drama hong kong yang episod-episod tuu..babi!!..gua kena kencing ni..gua buka semua cd yang gua beli untuk kepastian..memang babi!! takde satu citer pun yang gua beli sama dengan apa yang tertera kat cover sleeve cd tuu..sumer citer drama hong kong episod-episod..celaka betul!!

padan muka gua!!..kena gelak ngan bini gua lagi...ciss!!

Friday, August 21, 2009

Semacam...

J : "Aiks?..belum puase lagi ko dah sibuk cari mp3 lagu raye?..
peh!!..semangat gilaa!!"..

G : "mesti laa..takut tak sempat save dalam tipon"..


**********

bukan aku.tapi member tempat keje aku.
macam-macam peel..

Tuesday, August 11, 2009

Lamb Of God-'Wrath' cd 2009


haha..kali ni aku nak bercerita tentang album terbaru dari
band 'burn the priest'(instrumental band) a.k.a
LAMB OF GOD..sure ramai yang kenal dan minat ngan band yang bergenre groove/metalcore+ speed metal ni..band ni berasal dari Richmond,Virginia dan dianggotai oleh:

Randy Blythe (vocalis yg power gila!)
Mark Morton (gitaris)
Willie Adler (gitaris jugak!)
JohnChambell (bass)
Chris Adler (drummer)

orait!..album Wrath ni rilis pada 23 february 2009.. dan lagu-lagu yang terkandung didalam cd ni adalah seperti berikut:

1. The Passing
2. In Your Words
3. Set To Fail
4. Contractor
5. Fake Messiah
6. Grace
7. Broken Hands
8. Dead Seeds
9. Everything to Nothing
10. Choke Sermon
11. Reclamation

dan bagi aku..ini adalah salah satu album terbaik yang berjaya dihasilkan oleh L.O.G..
musik yang agak kompleks,sound yang memang berat, padat dan mengancam sanubari..
cuma ada 1-2 lagu yang ada sikit-sikit bunyi dari album sacrament..lagu yang paling aku suka adalah lagu 'everything to nothing','Choke Sermon' dan 'In Your Words' ..dari intro,chorus,solo..semua terbaik..memang korang pasti akan menggoyangkan kepala bila terpasangnya cd album wrath ni..cari album ni..dengar baik-baik okeh?

Saturday, August 1, 2009

Jamming bersama Dragon Force!!












Semalam...lepas balik keje,aku ngan wife gi shopping barang-barang keperluan rumah..

takde beli ape sangat pun..just stok brg mkn + brg kesihatan utk ibu mengandung..lepas
pusing-pusing lebih kurang,kami pun gerak balik..

on the way balik,teringat nak melawat abang ipar aku and famili dia jap..so,kami terus je bergegas ke rumah dia..jam masa tu menunjukkan pukul 8.30 malam..aku dah set ngan bini aku..

"kita singgah kejap pastu dalam jam 10.30 mlm lebih kurang kita balik la yee?" kata aku..

bini aku cakap.."ok jee.."

aku pun malas nak pi umah orang lama-lama sangat sebab esoknya aku keje pagi..soo,kalau bole nak tido awal sebab aku ni susah bangun pagi kalau tak cukup tido..sambil-sambil tu nak gi tanya pasal tiket konsert Search di awan biru tu sekali..bukan apa,kakak ipar aku adik kepada drummer Search,..ala,brader Yazid tuu..jadi selalunya kalau ada konsert Search..brader Yazid selalu passing tiket free kat dia..tu yang teringin nak mintak 2 keping tiket kalau ada..

yelaa,..konsert tu bukan selalu dapat tengok..lagipun dengar-dengar ini mungkin konsert terakhir Search..jadi aku teringin nak bersama-sama melakar sejarah berada buat kali terakhir bersama Search, salah satu living legend yang byk mempengaruhi band-band selepas mereka..
member-member indonesia pun tabik kat diorang ni dulu..

ok,..bila sampai ke rumah abg ipar aku tu,..tengah borak-borak ngan kakak ipar aku lebih kurang (sebab baru je sampai..),
tetiba abg ipar aku keluar sambil membawa sesuatu di tangan beliau..aku tergamam kejap sebab macam kenal ngan benda tuu..bila tengok dekat-dekat..tu dia!!..dia bawak set Ps 2 beserta 2 bijik gitar utk main game guitar hero..

kalau korang nak tau..aku ni bukan kaki game.. tak minat sangat ngan video game apa-apa pun..
waima game dalam henpon sekalipun..betul!!..aku rasa cam cepat bosan ngan benda ni..

jadi bila abg ipar aku bawak guitar hero utk ajak aku berentap..aku cam nak taknak je memula..
tapi lepas diasak berulang-ulang,..aku terima cabaran dia..

pertama kali aku main guitar hero ni dalam hidup aku..sebelum ni main gitar kapok biasa je..
bila pegang gitar Ps ni rasa cam lain..

dalam hati aku cakap,best sangat ke main gitar plastik ni..sebab aku rasa baik aku main gitar betul yg bertali tu..lagi feel!!..

tapi ternyata telahan aku silap..bila aku dah mula tahu main sikit-sikit,..rasa best dh mula timbul..aku continue je bila abis satu-satu lagu..lagu dalam game tu pulak kene ngan jiwa aku..
semua lagu heavy yang sedap-sedap belaka..part solo-solo yang sebelum ni tak pernah aku berjaya main menggunakan gitar sebenar,..telah berjaya aku sempurnakan dalam guitar hero ni..haha!

akhirnya aku mula main lagu Dragon Force,tajuk lagu dia 'through the fire and flame'..gila solo power metal tarak ingat punya..aku repeat lagu ni dekat 5-6 kali jugak laa..dah sehabis kangkang aku menyental button gitar tuu..trimolo dah terkehel-kehel aku sental..abang ipar aku satu famili gelak besar bila tengok aku perform..

aku time tu dah rasa cam aku pulak gitarist asal band tuu..hahaha!!..serius aku dah jatuh cinta ngan game ni..mungkin sebab dia guna gitar kot..salah satu instrument yang aku mmg minat dari dulu..tapi dengan game ni,...bini aku yang tak reti main gitar pun bole bersandar bahu sambil menyolo bersama aku..haha!!..

game ni mmg terbaik!!..aku dah berkira-kira nak sambar Ps 2 bila dah cukup duit..tunggu aku settle road tax kereta aku dulu laa,..baru bole sambar natang ni..haha!!..

malam tu aku pulang ke rumah berbekalkan impian utk memiliki Ps 2 nnt..jam 3.00 pagi aku ngan wife sampai rumah..pastu kena perli ngan bini aku..'kata nak balik awal tadi.."aku balas ngan senyuman malu-malu ayam kat dia..bila dah terbaring sambil nak lelapkan mata je,..
baru aku teringat yang aku lupa nak tanya pasal tiket Search kat abg ipar aku tadi..

Aduyaii!!..

*********
konsert Search malam ni la weii!!..berbaloi-baloi bak kata Amy..

Thursday, July 30, 2009

SKRIP 7707-citer antu melayu..


Okay..tgh bosan-bosan sambil layan radio petang-petang ni..
tergerak hati nak citer pasal movie baru prof.razak mohaideen
yang terbaru ni..baru tak baru laa sangat..ikut apa yg aku dgr dia ckp citer ni
3 tahun sudah dia peram..baru sekarang boleh tayang..sebab nak masuk kan CGI kt dlm citer ni..aku bayangkan yg mesti movie ni gempak kaw-kaw..
gila kau 3 tahun bajet buat CGI!!..mesti stok ala-ala ghost rider punya movie..(aku rasa laa..)

cast:

abby abadi
que haidar
norman kru
norman hakim
etc..


sinopsis:

mengisahkan ttg seorang pengarah filem yg takde idea nk buat film seram,..last-last dpt idea kumpul orang ramai-ramai,pastu lepak kat kubur cina tgh malam,pastu sorang-sorang citer pengalaman masing-masing yang seram-seram..abis sesi mendengar tuu..dia pun balik ke ofis dgn perasaan hepi..kendian seketeri dia dtg ckp org yg dia nk panggil bercerita tu akan dtg malam esok..jadi persoalan nya..siapa yg dia jumpa malam sebelum tuu?..haaa...

kesimpulan:

lepas aku dah habis tonton citer ni,..aku nampak yg filem ni nampak sangat tangkap muat+asal boleh..betul baii..walaupun ada 9 citer seram dlm tuu..tapi 1/2 je yg boleh diterima..yg lain-lain tu merapu je lebih..dah la tuu..rambut palsu yg dia guna nampak semacam je..tambah-tambah yg norman KRU pakai..dan kalau korang perasan..rambut palsu tu akan muncul setiap kali film prof ni ditayangkan..haha!dari zaman apek nana tanjung,anak mami sampai la film baru nii..yaa..
suspen dalam citer ni adaa..tapi part klimak je tarak..asal nak klimak je abis..tak tau penyudah dan hubung kait hantu dalam citer tu ngan situasi orang yg kena kacau tuu..
kalau korang nak tonton..boleh jee..tapi jgn taruh harapan yg tinggi jela..lagi satu CGI punya teknik hanya ada 1-2 part je..mmg tak banyak langsung..kadang-kadang terpikir macam takde pun tak mengganggu jln citer tuu..apa-apa pun, terpulang pada selera korang..nak tengok..tengok!..tak nak tengok..sudah!!

piss..

PISSCHRIST-'victims of faith' cd


hhmmm..hari ni mata aku agak x brape nk ok skit
sebab tak tido..mamai je rasa..pehh!!..mengantuk siak!
tapi nak tak nak kena berjaga gak..haha!..ok, kali ni aku nak sembang pasal satu lagi koleksi cd yang ada kat aku ni..PISSCHRIST bebeh!.ni salah satu band feberet aku woo..diorang ni dari australia k?..tapi vocalist dia berasal dari kl,malaysia..mr. yeap dia punya nama..dia study di australia then buat band skali..sambil menyelam minum tiger kata org-org tua..keh!keh!..kalau sapa-sapa kenal band grindcore mass separation dari kl,dia ni dulu vox+gitaris utk band tuu..tak kenal?..nasib laa..haha!.
pisschrist ni musik dia berelemenkan D-beat/crust/punk..sebenarnya cd ni asalnya record LP,diorang keluarkan kembali dlm bentuk cd.aku dapat cd ni pun dari mr. patt(disarament record)..dia ckp cd ni pun ade bape copy je kat dia..kiranya aku beruntung la dpt grap cd ni..haha!..


kandungan musik yang ada dlm cd ni spt berikut:

-punk is love
-destroy
-rise up
-victims of faith
-rip off
-bullshit media attack
-neverending nightmare
-same old shit
-left for dead
-fatal control
-deportation
-detention
-shortsighted//youth
-run for your life
-all out war

line up diorang pulak terdiri drpd:

-yeap (vox)
-james (bass)
-dave (gitar)
-tim (drum)


drpd tajuk lagu saja korang mesti dpt agak yg diorang ni mmg band yang bebetul political abis..
lirik diorang jugak byk berkisar ttg perang,ketidak adilan sistem,media pengampu..serba serbi
tentang politik..best!!..musikal plak mmg terbaik bagi aku..dan boleh dikatakan diorang ni antara band yang berjaya membawa sound D-beat dengan baik..aku memang suka gila dengan diorang ni..bass distort kaw-kaw..riffing gitar mmg berat/laju..drum mmg dum tak,dum tak,dum tak..pendek kata(panjang tak kata ape-ape) ni adalah salah satu band punk yang terbaik bagi aku..cuba cari nama ni,..dengar dan fahami perjuangan diorang..memang terbaik dalam class mereka..cd di datang kan secara pro printed lagi..sound memang jelas..tak rugi korang dengar..
percayalah!!..

diorang boleh dikenali di sini.

Tuesday, July 28, 2009

DEAD EYES GLOW-'in search of the glory we had lost' debut cd 2008


okeh!!..kali ni aku nak review antara koleksi cd yang aku ada
sekadar untuk pengetahuan pada mereka-mereka yang tak tahu..
kali ni aku nak bawak korang ke negeri terengganu..yaa..band dead eyes glow ni berasal dari terengganu yee...geng-geng makan kopok lekor weh!..haha..

line up mereka adalah seperti berikut:

naem (screamers)
apix ( 1st gitar)
naza (2nd gitar)
munk (bass)
aren (drums)

first aku nak gitau yang cd diorang di datang kan full printed cd ok..
memang menarik sekali cover cd diorang ni..packaging yang baik dan bersungguh-sungguh..
tracklist mereka adalah:

-Burn down escuria
-The last fight
-Devil in your kiss
-Ruptured my replica
-For this death
-Deathstars and the bloody skies
-Albert einstein last supper
-The falls of greatest traitor

komen aku mengenai mereka ni..hhmm..sebuah band metalcore yang ada sikit-sikit technical
death metal dan agak bermelodik..mood lagu juga agak dark sikit..gitar dia sound agak tajam dan bunyi garing skit..tapi still berat..sound untuk drum agak kedepan sedikit..dan ada satu dua lagu drum dia agak lambat sikit tempo dia..tapi still masih boleh dilayan dengan baik..banyak gak part chuga-chuga dalam lagu diorang ni a.k.a part stop!..go!..camtu lebih kurang..best wei!.vocalist memang berhantu..ada sikit-sikit cam black metal nyer growling..best..bagi peminat all shall perish dan in flame, boleh cari band ni utk keselesaan hidup anda..best!!

Beneath The Remain-'strength in the end' ep 2008



yup!!saja je aku nak menulis tentang review band yg datangnya dari Batu Gajah,Perak..berkonsepkan new age metal
stok metal 2-3 step jugak..tapi yang ni agak hi tech skit..haha!..ok,kita mulakan dgn line up band ni dulu..panglima-panglima tersebut adalah:

john (1st vox)
crook (2nd vox)
eday (1st gitar)
ed (2nd gitar)
azhar (bass)
wak (drum session)
wan (new drummer)

cd ni ada mengandungi 6 buah lagu..pro printed cd cover dan design layout yang agak menarik dibuat oleh brader alon (line up asal BTR..)

tracklist lagu yang ada dalam cd ni seperti berikut:

* Strange new emotions
ni intro dlm cd ni..agak mellow..tapi pendek jee...

* Trapped
lagu ni ala-ala lamb of god sikit..style lagu ni pun lain macam skit..cuma bass dia sound agak semacam..metalcore yang agak bersih sound dia..

* Weak
tajuk je weak..tapi lagu dia tak weak langsung..starting lagu best..rasa cam nak gi pukul orang je bila dengar lagu ni..style gak lagu ni..faveret aku..

* Disturbance kinetics
starting lagu ni agak henjut-henjut skit..sempoi..penggunaan 2 vocal yang agak kena dengan lagu..mood lagu ni agak perlahan sikit..kalau laju best nii..

* Change my life(so very wrong)
intro lagu ni memang stylo habis..memang cun..mula-mula ingat ni lagu feng tau..tapi
metal beb..cuma vocal kena up lebih skit..camna la diorang bawak live lagu ni..best tempo lagu ni..terbaik!!

* Strength in the end
outro untuk last track yang agak robotech skit..

kesimpulan nya..ni adalah buah tangan sulung dari BTR yg masih boleh diperbaiki lagi..
track lagu yang agak ringkas(kalau byk skit lagu best ni..) tapi trademark tu dah ada..
metal alaf baru ni..kena cuba dengar dan hadam dulu..baru tau nikmat dia..haha!
boleh kontek diorang di alamat:

www.myspace.com/beneathremains


Mustard- 10/ injeksi untuk emosi ep 2009..


orait!!.kali ni aku saja nak review ep band
mustard ni..apa?..tak bole..aku nyer suka la nak review apa jenis musik pun..
aku suka aku ulas..korang tak suka nasib laa..
haha!!..blog aku ni bukan khas untuk metal/hardcore jelaa..apa-apa genre pun aku belasah..janji aku suka..
musik tu universal laa..ok?
soo..kita cerita bab ep ni..aku dapat ep ni pun melalui drummer band ni sendiri..soo..biasa laa..
org dah kasi kita terima..so kat sini aku nk berkongsi pengalaman aku mendengar ep ni kat semua..
band ni sebenarnya berasal dr Teluk Anson (Intan)
tapi sekarang ni base diorang semua kat kl..soo..band ibukota laa..haha!!..line up terdiri drpd:

Amman (vox & gitar)
War-D (bass)
P-Sang (tukang pukul)
Nad (keyboardist/violin)

Ep ni mengandungi 5 buah lagu..konsep mereka harmonic indie rock ok?
lagu-lagu tersebut adalah:


* Enigma Cinta
intro lagu agak futuristik skit..mcm alien baru mendarat kat bumi..pastu terus masuk lagu.
lagu sgt radio friendly dan cukup segala perasa pop dia..
sing-a-long pun boleh..lirik boleh di fahami dengan baik walaupun tiada lirik disertakan kat inlay cd..boleh layan lagu ni..

*Only wanna be with you
intro drumming lagu ni mengingatkan aku terhadap lagu ku bahagia-melly goeslow..intro jee..
masuk gitar semua bukan laa..pujian untuk vox yg bagi aku sedap suara dia..
solo gitar simple tapi kena dgn mood lagu..bagus!

*Cinta itu universal
dah macam lagu OAG-nowwhy 2 plak intro drum dia..haha!tapi bila masuk gitar terus bukan la wei...lagu ni very happy mood..bass line dalam lagu ni baru menonjol sikit..drum beat simple tapi
kena dgn mood lagu..ada solo gitar..memang best!

*How do i suppose to loving you
still nice dan catchy lagu nie..rasa cam duduk kat taman bunga sambil picit-picit jerawat batu di muka..haha!!mood lagu memang baik..

*Catur
intro cantek..melody lagu sedap..tak rugi aku dengar..

kesimpulan nya band ni dah boleh pegi ke tengah dah..tak yah dok kat tepi-tepi lagi..haha!.
cd pun pro printed+cover cd simple tapi still ok..apa-apa pun mmg x rugi dengar cd diorang ni..
cuba kontek diorang kat

www.myspace.com/mustardzone

edaran Eyedealworks music.

Kill My Bride -1st ep 2009..


ok..kali ni aku nak review pasal ep terbaru band kelahiran
Batu Gajah, Perak..band ni nama dia kill my bride..
nak tau apsal nama dia camtu..kena tanya diorang
sendiri..ok..ep ni mengandungi 4 buah lagu yang berkonsepkan
metalcore/nu-metal..
line up bagi band ni adalah:






are-are (vox)
faka (bass)
boy (2nd vox)
muney (drum)
bobo (lead gitar)

soo..cd ep ni edaran Glendora rec.first sekali aku nk komen ttg sleeve cover cd yg bagi aku simple
tapi menarik (nama band kaler hitam,layout putih)..soo simple.
tapi pro printed ok?..satu kelebihan utk band ni..
lagu-lagu yg terdapat dalam cd ni spt berikut:

* AK-7
Intro lagu ada bunyi bayi menangis pastu terus masuk lagu..muzik mmg metalcore abis..sound gitar cun!..berat mencengkam kalbu..haha!..part chorus tetiba ada bunyi senapang machine gun..
haha!..cool!..sebuah permulaan yg bagus..

* JERK
intro lagu ni ada semacam soulfly nyer lagu..tapi x ketara sangat..muzik yg sgt simple
tapi sedap..part rapping chorus pun best..drum ada sikit out tempo masa tengah-tengah lagu..but instrument sound semua baik..nu-metal yang ada rasaa...

* VICTIM OF DECEIT
ok..lagu ni pun sedap..dan mmg boleh buat aku terhenjut-henjut..riffing gitar yg kemas..
ada part chuga-chuga jugak..2nd vox menyerlah dalam lagu nii..

* KILL MY BRIDE
lagu faveret aku dalam cd ni..memang mantap dan best!..aku suka part gitar masa vox dia sebut 'should i..kill my bride!!'..mmg ala-ala as i lay..best!

kesimpulannya ini adalah band yang perlu diberi perhatian..diorang ni still muda-muda lagi tapi
bijak mengadun lagu dengan baik dan lirik-lirik lagu jugak bagus..
sesiapa yg berminat nak tahu lebih lanjut ttg diorang ni,
korang boleh cari di

www.myspace.com/killmybride


Sunday, July 26, 2009

KILLSWITCH ENGAGE- self title album 2009..


Orait!!!..kali ni aku nak review
tentang album terbaru dari band
metalcore dari Westfield,Messachussetts.

band apa?..Killswitch Engage la ngokk!!..
ok..band ni tertubuh pada tahun 1999 kalau tak silap aku..
line up band ni adalah dari serpihan band Aftershock,Overcast
dan Nothing stays gold..line up masa tu terdiri dari :

frontman - Jesse Leach,
1st gitaris - Adam Dutkiewicz,(mamat ni kekadang main drum untuk band ni jugak)
2nd gitaris - Joel Stroetzel,
Bassist - Mike D'antonio
Drummer - Tom Gomes

nama killswitch tu plak bassist dia yang kasi lepas tengok citer X-files..haha!..
Dipendekkan cerita..lepas berlaku sedikit salah paham,vocalist asal band ni cabut
masa album 'Alive or just breathing (2000-2002) dan digantikan oleh Howard Jones
dari Blood has been shed (BHBS)..pastu tahun 2003 plak,drummer dia si Gomes tu
plak keluar dan di gantikan oleh Justin Foley dari BHBS /Red tide..
and the rest is a history...haha!

ok,berbalik pada album terbaru mereka..ada mengandungi
11 buah lagu dan 4 bonus track..track tersebut adalah:

1. Never again
2. Starting over
3. The forgotten
4. Reckoning
5. The return
6. Alight in a darkened world
7. Take me away
8. I would do anything
9. Save me
10.Lost
12.This is goodbye

bonus track:

1. In a dead world
2. Rose of sharyn (live)
3. My curse (live)
4. Holy diver (live)

keseluruhannya....
takde ape yang menarik sangat bagi aku..
diorang hanya mengulang formula dari album-album sebelumnya..
dari segi susunan lagu..takde beza sangat dari album sebelum ni..
cuma kalau korang sebagai peminat tulen..
wajib la buat koleksi..bukan tak bagus..
diorang still bagus lagi..masih ada lagu yang boleh aku layan
dalam album ni..cuma kureenng skit aku rasa..
taste aku masih lagi pada album the end of heartache(2004)
sebab sebelum aku dengar album baru diorang,aku ada dengar
rumours yang album kali ni berat..
tapi bila dengar..ceehh!..sama je cam yang sebelum ni..
tapi apa-apa pun,still masih boleh 2-3 step lagi..haha!!

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.