Saturday, February 26, 2011

Kasim Indie Rock - part 3.

Sambungan dari sini dengan sini.


"Pegi tengok sape yang datang tu Sim,.."

Kasim dengan gaya tenang bergerak ke pintu. Mak Yam sebenarnya tau yang Kasim masih marah dekat dirinya. Cuma tak ditunjuk sangat. Hormat mungkin.

Pintu masih lagi di ketuk.

"Sabo la sikit! Apa pesen datang rumah orang main ketuk pintu kuat-kuat ni." Kasim sedikit marah. Gaya marah saling tak tumpah macam perangai arwah bapanya, Bang Harun. Arwahnya dulu main kugiran juga. Posisi gitar utama. Kalau ada kenduri kawin di Ipoh, tak sah kalau takde beliau dan Orkes Cahaya memeriahkan pengantin. Sebut saja lagu apa, waima Black Sabbath sekalipun boleh dicover dengan tenang. Tapi dah ajal, beliau akhirnya meninggal akibat eksiden.

Pintu dibuka sedikit kasar.

Kasim tergamam. Kelu lidah tak payah cerita. "sape plak minah ni?" seru Kasim dalam hati. Ya, di hadapan Kasim muncul seorang gadis yang lebih kurang sebaya umur, segak gaya muka serta tubuh, berdiri sambil tersenyum. Wajah Sid Vicious terpampang di bajunya.

" Hai,..err, sebenarnya saya ni jiran sebelah. Mak yang suruh datang sebab nak kasi adress email blog mak saya untuk mak awak. Biar ramai sikit yang jadi followers dia katanya." Sambil menghulurkan sekeping kertas kepada Kasim.

Kasim macam biasa kelu. Diam je dari tadi. Maklum la makwe lawa ada di depan. Berjiran pulak tu.

"Saya pun tak paham dengan mak tu. Duduk sebelah rumah pun nak bercerita dalam blog-blog pulak. Susah jugak saya nak paham perangai dia." sambung gadis tadi lagi.

"By the way, nama saya Nana. Awak?"

Kasim masih lagi diam. Nak bertegur, tak keluar apa pulak dari mulut. "Ah sudah.."
Bentak Kasim.

"Err.. sayye Kashim." Sedikit sumbang bunyi sebutan. Gugup punya pasal.

"Ooo,..ok la. Saye nak gerak dulu. Ada hal sikit. Nanti senang-senang kita sembang ye?" Ucap Nana lembut.

Kasim hanya mengangguk tanda paham. Gugup sampai tak mampu bercakap. Rugi sungguh!

"Sape tu Sim?" Mak Yam menjerit dari dapur.

Kasim macam biasa kelu. Tak dapat dia nak lupakan wajah Nana tadi. Cantik.
Perasaan hati Kasim bagai debunga wangi bak kata Lefthanded.

Mak Yam yang dari tadi pelik sebab Kasim asyik tersenyum tak henti-henti.

"Ni Bang Harun punya perangai la ni. Dah macam orang takde akidah je rupanya." Mak Yam membebel.

Bang Harun jugak yang kena.


Bersambung...

5 comments:

LadyRye said...

hahahah! akhirnyaaaaaaa!!!!

celaka jiran sebelah pun blogger kah? hahaha! hari tu pesbuk! haha!

JePh said...

rye:

heh! cerite kasim ni aku buat utk hg ja. hg ja yg dok baca. hahahaha!!

LadyRye said...

tak pa..

aku pembaca setia, yang tu hang kena bagi kredit..

nanti ada orang laen baca sama..aku buh link dah..hahaha!

dalam duk emo-emo, baca cita kassim neh buleh tergelak!

dieya said...

nak baca gakk....macam best jerk...dapat link dari Ladyrye...:)

JePh said...

sila la baca cik dieya oi~

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.