Sunday, February 27, 2011

Main guli dan impaknya terhadap gua.



Saje gua letak gambar ni. Padahal takde sangkut cerita langsung.




Satu ketika sekitar tahun 1992-1994.

Gua menolak basikal sementara pulang dari mengaji. Tayar basikal gua pancit sikit. Tapi takde hal. Gua boleh tukar tiub sendiri. Gua syak tadi kena paku masa gua lawan wheelie-wheelie dengan Dolah sebelum mengaji tadi. Selalunya begitu la rutin gua sebelum masuk mengadap ustaz mengaji gua.

Bawak basikal tak pegang handel memang sangat trend masa zaman tu. Setakat jatuh luka tu, tak jadi apa bagi gua. Main basikal sampai berpeluh merata celah, kemudian selamba masuk mengaji. Rilek abis. Songkok penuh dengan peluh? Tu belakang cerita.

Tapi masa mengaji, Gua memang kusyuk. Kusyuk gua bersebab. Sebab mudah, Ustaz gua ni muka memang Rambo habis. Tu je. Gua dulu cukup takut dengan dia. Ustaz Deris. Dia ni keje TNB. Selalu waktu mengaji kadang-kadang petang, kekadang malam. Ikut waktu keje dia. Masa mengaji, Rotan panjang wajib ada dekat sebelah dia. Tapi tak pernah dia hayun pun. Sekadar acah gua dengan bebudak lain je.

Mengaji dengan dia ok. Cuma kadang-kadang masa gua perdengarkan bacaan, dia terlelap. Bunyi dengkur dia pun kadang-kadang menyelit jugak masa gua baca. Gua paham dia penat kerja. Mengajar pulak budak-budak yang dekat 20 orang. Tapi tak tau la kalau ustaz gua tido sebab gua mengaji sedap. Boleh jadi jugak tu. Cuma takde la gua tanya dekat dia. Kang takut timbul riak pulak kan?

Bila abis je mengaji petang, memang dah tentu gua dengan budak-budak mengaji lain dah setting aktiviti main pulak. Budak-budak la katakan. Main tu maksudnya main bola, basikal, tak pun main gasing. bukan main atas tilam. Tu cerita lain.

Jadinya, antara petang-petang tu, gua ngan budak-budak gua dah set nak main guli. Balik rumah semua selongkar guli masing-masing. Kadang-kadang cedok guli dalam akuarium ikan. Tu keje member gua, Najib. Dulu-dulu takde budak yang rajin kumpul action figure apa semua, yang penuh dekat rumah jenis benda macam guli, gasing dengan layang-layang. Budak-budak sekarang gua tak tau la pulak.

Tapi bila kitorang dah standby nak main, member gua si Najib tak sampai lagi. Nak tak nak kitorang main dulu la. Kang dia sampai masuk jela mana-mana team pun. Tak sampai setengah jam, Najib sampai. Gua perasan dia bawak guli. Tapi ada benda lain jugak dia bawak.

Sampai-sampai je muka dia lain macam sikit. Terus dia panggil semua orang datang kat dia. Gua buat tak pot sangat. Biasa la muka macam tu. Tak kena marah, sakit perut. Tu je la. Gua tengok member-member lain semua kerumun dia. Gua pun nak tak nak pegi jugak la. Macam ada benda penting la pulak.

Bila gua sampai dekat, Gua tengok najib tengah tunjuk satu benda macam buku. Tapi tak tebal sangat la gua nampak. Gua perati dekat-dekat. Gua tak puas hati gua pegi laaaagi dekat..




Rupa-rupanya benda yang dia bawak tu kalendar. Nak lagi best kalendar gambar kakak mat saleh posing tak pakai baju.

kah! kah! kah!

2 comments:

LadyRye said...

ada unsur-unsur lucah tak climax neh!

JePh said...

ya ka? kah kah kah!

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.