Monday, August 2, 2010

Moderat Likvidation - Swedish punk lu jangan main-main!




"Never mind the bootlegs..Here's the real deal"..tertera di cover cd band nih. Ini band yang memang di kenali bagi mamat-mamat punk jenis hitam putih. Bukan jenis punk stok-stok bunkface baju kaler-kaler. Tapi gua tak pasti la kalau-kalau Bunkface ada ambil pengaruh dari diorang. Gua dengar lagu revolusi cam takde plak bunyi-bunyi swedish hardcore.


Ok, diorang dah wujud sekitar tahun 1980 an. Band yang dah lama dalam scene hardcore punk belah-belah Sweeden. Masih ngepunk hingga kini. Lu sendiri kira brapa lama diorang dah ada.


Cd ni jenis compilasi trek-trek terbaik diorang. Ada 20 lagu cukup-cukup dalam cd ni. Semua lagu di rekod dalam tahun 1983. Memang rare. tapi lu jangan ingat sound dalam cd ni sebu jenis bunyi angin. Sebab semua lagu dah di re mastered semula dekat Cutting Room, Stockholm dalam tahun 2006 kalau mengikut apa yang gua ceduk kat kulit cover cd ni. Jadinya kualiti sound dah serupa durian D24 yang bersepah kat tepi-tepi jalan area Kampung Gajah. Lazat memikat wa cakap lu.


Konsep diorang Hc punk D-beat lebih kurang gua rasa. Stok melodik-melodik memang tak lari. Rasanya ramai punk dalam dunia ni yang memang dah hafal habis lagu yang tajuknya 'nitad'. Siap ada 2 trek 'Nitad' dalam cd nie. Memang cun. Kalau lu belek lirik.. semua dalam bahasa Sweeden. 1 trek je yang ada cakap english. Tu dalam lagu 'Hiroshima' yang cerita pasal perang.


Tapi bab muzik memang cun. Dia punya catchy tak payah cakap. Memang sedap. Ada lagu stok gitar solo jenis mabuk-mabuk punya petik. Memang sempoi. Nampak memang ada style beb. Siap ada 1 lagu nama "Atombomb" jenis intro akustik yang stok band-band metal punya selera, Tapi sekali masuk riffing terus berubah ke D-beat punya side. Cara betul!




Dia punya gitar jenis sound tak tajam sangat. Tapi gua paling suka drum dia punya bunyi. Memang klasik. Jenis bunyi sepak kotak dia punya macam. Tak sepadat sound drum band metal. Sesuai gila. Tapi tu jenis gua punya taste la. Orang lain gua tak tau.


Cuba try kontek diorang dekat sini www.myspace.com/moderatlikvidation

tak pun cari kat record label diorang di sini www.havocrex.com

Yang ni pulak diorang punya website. Try la tegur-tegur diorang kat sini www.moderatlikvidation.com

2 comments:

Fontonk said...

old skool sial.
aku pernah nampak band ni dalam laptop mmber aku. nnt try dgr.

JePh said...

yup.
ko kasi pasang kuat2 bila dengar.
biar member ko angin.
haha!

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.