Tuesday, October 5, 2010

Jangan letak kaki atas meja.. biadap!





Hai.

Lama jugak gua hilang dari alam saiber ni. Fesbuk-fesbuk semua gua tak usik. Brader blog lagi la gua tak jejak. Nak kata gua sibuk haram tak jugak. Malas tu salah satu la kot. Tapi gua terpanggil nak sembang pasal rokok sebab gua dengar merata-rata tengah diskas pasal ni. Gua pun nak la join sikit-sikit. Hahaha!

Baru-baru ni gua dengar scene rokok mainstream dah panas balik sebab harga baru dah naik 7 kupang dari harga stended. dah jejak RM10 la kalau lu jenis kaki dunhill. Gua tengok rata-rata brader-brader keliling gua yang kaki Dunhill macam pasrah je. Takde bising-bising. Tapi dari riak wajah memang gua nampak efek sedih yang mendalam.

Gua? gua takde rasa sangat. Sebab gua dah lama stop support rokok-rokok mainstream ni. Makin lama makin mencekik dia punya harga. Sekarang gua kaki rokok underground.

Gua cerita sikit pasal profil rokok mainstream lebih kurang. Rokok mainstream ni adalah seperti berikut. Gua kasi contoh sikit je. Antaranya seperti Dunhill, Winston, Salem, L&M, dan juga Pall Mall. Banyak lagi tapi cukup la tu.

Ni jenis rokok yang bayar cukai sama gomen. Tu pasal merata-rata tempat ada jual kalau lu perasan. Sebab rokok jenis ni ada lesen. Bukan haram. Itu di kira rokok yang halal. Isap jenis dapat pahala ke tidak, itu gua tak tau.

Rokok Underground pun ada macam-macam jenis. Antara nama-nama besar dalam scene adalah seperti Paradox, Nusantara hijau/merah, Soccer, dan jugak Luffman. Ada banyak tapi gua petik ni jela. Jenis ni takde pakai lesen. Semua datang secara seludup. Kira haram sebab tak reti kasi cukai sama gomen.

Jenis ni memang tak semua kedai ada jual. Memang rare. Jangan mandai-mandai pegi 7-E tanya. Memang wajib takde. Itu port rokok-rokok mainstream lepak. Bukan rokok underground okey?

Perbezaan antara rokok mainstream sama underground tak banyak. Salah satunya kalau lu tengok kotak rokok mainstream dah tentu lu jumpa gambar mayat merata-rata tempat. Tapi tidak pada rokok Underground. Rokok Underground dia punya sifat luaran masih suci. Takde gambar tekak bocor serta kaki bernanah seperti lazimnya kotak Dunhill sama Winston.

Member gua pernah jugak buat lawak pasal kotak rokok Dunhill gambar kaki nanah tu. Masa tengah makan kat mamak, ada sorang member letak kotak rokok atas meja. Member gua ni sound dia "Lu ni takde adab la kawan". Apsal? "Yang lu letak kaki atas meja nape? kurang ajar la tu,.." sambil tunjuk dekat kotak Dunhill yang ada gambar kaki tu. Mengekek-ngekek gua gelak. Celaka! boleh pulak dia buat lawak camtu. Heh~

Okeh, sambung balik.

Lagi satu cara jualan dia memang beza. Macam yang gua cakap tadi, Bukan semua kedai ada jual rokok jenis underground nih. Tak macam rokok Mainstream. Merata-rata ada. Tapi rokok underground kebanyakan lepak dekat kedai-kedai runcit atau pasar-pasar mini yang biasa-biasa. Tapi itu pun bukan semua kedai. sebab tu dia kira rare. Restoran mamak pun kadang-kadang ada selit jual sikit-sikit rokok underground nie, selain dari jual yang mainstream.

Yang paling utama perbezaan antara kedua-dua aliran rokok ni adalah harga. Jenis Underground memang murah. Kalau Dunhill 20 harga dah sama dengan topap hotling tempoh 10 hari, rokok underground harga 4-5 kali ganda murah dari tu. So, kira sendiri la berapa beza harga tu.

Cuma bab rasa sedap ke tak yang menjadi pertikaian serta buah mulut masyarakat smokers ni. Bagi gua, sedap atau tidak tak jadi hal, benda ni kira logik la. Lu beli CD filem cetak rompak harga 5 ringgit boleh campur, Lepas tu lu harap nak gambar sama sound jenis macam ori. Memang tak berapa nak bijak la lu sebagai pengguna. Kan? Sama macam rokok la, benda sedap ni subjektif. Terpulang pada selera sama poket lu. Kalau lu rasa mampu isap rokok mainstream, teruskan. Tapi gua, layan Nusantara hijau adalah satu kepuasan bagi gua buat masa sekarang.


Hahahaha!

Tapi, kalau lu tak isap rokok, tu lagi baik. Yang gua cakap kat atas tu bukan suruh lu isap, cuma sekadar pandangan gua je la. Gua cerita sama kawan-kawan, Tak salah kan?

4 comments:

Kahirie hamidie said...

support our underground cigarette scene..haha

raina said...

gila lama x update blog..hari2 aku masuk blog neh..ala2 awek ayu merindui bfnya yang pergi berperang..

follower pun dah ramai.. (jeles plak!)

aku mcm biasa memang x isap rokok..aku paipon saja..paipon cam biasa 100gm rm15..mahal pun xpa sebab x selalu...jadinya aku xberapa peduli..tapi yang nyata gerai foodcourt kat area rumah aku neh tetiba ja rega makan minum naek..bila tanya dia jawab sebab rega rokok naek..

apakah kena mengena???

JePh said...

kahirie: hahaha..sedap pulak ayat tu!

raina: aku sibuk sikit. tu psl jrg lepak blog. pasai foodcourt tu, aku rasa tokey dia kaki rokok mainstream..tu psl mahai~ hahaha..makanan mahai sbb nk topap duit rokok tokey.

~qiFFara~ said...

slalu org pggl rokok seludup..
bile dgr rokok underground..rse cm canggih plak!!
haha

pe lg name rokok underground???
saat..bingo..john..
ntah pape name lg..hehehehe

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.