Friday, September 17, 2010

DISCHARGE - Beginning of the end.




CD ni gua angkat dari Mad Yus (Apparatus/Total Mangel Recs.). Dia bagitau yang dia dapat ni pun selepas hasil trade dengan label-label luar. Tak banyak, ada 2-3 keping je yang dia simpan. Rasanya dekat sini takde lagi kot label yang distrokan CD ni.

Gua mula-mula ingat nak suruh dia simpankan dulu CD ni. Tapi bila gua pikir balik, Karang kalau dah takde, baru nak terhegeh-hegeh cari, tak ke naya kalau gua menangis sorang-sorang nanti?

Jadi, gua angkat jela terus. Senangkan? walaupun gua mula-mula rasa sangsi sikit untuk beli (sebab ada 3 bijik lagu je dalam CD ni), Tapi bila gua balik rumah dan mula pasang, Gua senyum. Pandai sungguh Mad Yus ni amik hati gua.

Line up diorang untuk EP ni:

Rat - vokalis (band asal, Varukers)
Bones - gitaris
Roy - bassis
Terry - drumis


Ini kira reunion semula kesemua line up asal Discharge kecuali dia punya penyanyi selepas berpecah kejap. Gua pun tak pasti apa hal vokalis asal tak join sama. Tapi yang ganti kasi suara pun bukan orang lain, dia punya die hard fan jugak. Vocal dia boleh tahan. Suara besar macam tengah marah dia punya gaya. Kira kena dengan musik.

Dari segi jenisan musik, diorang dah kembali ke arah hardcore punk. Dah tak jebak ke metal sangat. Tapi, tetap ada pengaruh metal dalam lagu ni.

lagu yang terkandung dalam CD ni macam yang gua cakap tadi, ada 3 je.

1. The beginning of the end.
Dia punya riffing memang boleh kata jenis clasik. Drum pulak memang d-beat la. Melodi memang tip-top. Vocal punya tarik pun brutal. Sedap sial lagu ni. Sound keseluruhan memang sangat jelas dan baik!

2. Blood of the innocent.
Yang ni ada bunyi metal lebih kurang. Drum memang rilek je ketuk laju-laju.
Yang ni ada sikit bunyi metal. Solo gitar pun kemas walaupun simple. memang layan gua dengan lagu ni.

3. They lie, you die.
Riffing dia macam motorhead sikit. Brutal dan keras! drum punya beat memang attack habis. Gua nobatkan lagu ni sebagai lagu terbaik dalam album ni. Betul-betul hardcore punk!

CD ni kalau lu pasang dekat komputer, lu boleh layan video diorang jamming dekat studio, sambil-sambil ada sikit temubual. Memang dah tua dah brader-brader ni. Tapi tetap punk!

Kalau sesape yang minat Disclose, Conflict dengan Motorhead, Lu mesti layan dengan Discharge. Best!

4 comments:

raina said...

peluang cerah untuk bekerja di sektor marketing

JePh said...

iklan fesbuk ka apa nih?
keh keh keh~

Fontonk said...

aku tak pegi do. ekonomi tak menepati ciri ciri nak pegi russian circle. Ramai kawan aku tak pegi. Kau pegi?
dengar cerita layan headbanging sambil duduk? betul ke? haha

JePh said...

aku pun tak pegi. mahai sgt tiket dia.

ya ka banging sambil duduk? peh! terbaek~..haha!

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.