Friday, September 3, 2010

Pali Budak Baik.

Pali memang baik. Rajin pulak tu. Cukup serba serbi. Hensem tak payah cerita.

Mana la orang Kampung Tekap tak sayang ngan dia. Suzi anak Uncle Arip pun boleh sangkut. Selalu miskol-miskol si Pali dalam telipon. Bak kata satu kumpulan rock melayu 90 an dulu,.."Dalam diam aku mencintai mu". Lebih kurang.

Bila tersebarnya berita si Pali ditangkap polis pagi tadi, ramai orang kampung Tekap kecoh-kecoh. Brader-brader yang selalu bergomol pasal politik kat warung Mak Ejah bidan pun dah ada bahan baru buat sembang. Tu belum kira status apdet dekat fesbuk. Punya la femes si Pali ni, tuhan aje yang tahu.

Pak Sudin pun sama kecoh. Kesana kemari nak tau pasal kes Pali. tanya sana. tanya sini. Tak padan dengan tua. Tapi nak kata apa, dia memang begitu. Orang kampung semua cakap si Pali kompom kena tangkap. Lagi menggila la Pak Sudin cari berita.


'Apa kes sebenarnya ni?' tanya Pak Sudin sama Parjo.

Parjo sebagai member si Pali ni tunduk mengadap kaki. Bukan member rapat mana sangat pun, sekadar member berkebun dalam fesbuk je kiranya. Oleh kerana dia je yang sempat Pak Sudin nampak masa lepak bersnooker lepas solat jumaat petang tadi, nak tak nak terpaksa la si Parjo ni mengadap orang tua tu.

'Gua pun tak tau cerita betul pasal Pali tadi tok,.. last gua jumpa dia masa dia tengah komen gambar si Saripah dengan laki baru dia semalam. Itupun dalam fesbuk tok,..' jawab Parjo sedikit gugup.

+
+
+
+

Pak Sudin.

Dia sebenarnya penghulu kampung Tekap. Bekas askar pencen. sempat la sembelih dua tiga tengkuk pejuang gerila masa kat Burma dulu. Tu pasal Parjo nampak gayat bila di tegur Pak Sudin.

'So, sapa yang tau pasal kes Pali ni?' tanya Pak Sudin lagi.

'Cuba tok tanya Ijan. Mesti dia tau punyoo!!'..


Pak Sudin makin tensen. Rasanya si Pali ni semua orang kenal. Takkan takde sape pun tahu cerita sebenar pasal dia? Apa kes sampai kena tangkap dek polis ni?

'Aaarrgghh!..' Jerit Pak Sudin sedikit letih.

Tak lama kemudian, sayup-sayup terdengar suara katak pisang menyanyi gaya-gaya awie dari belakang.

~Mengemis kasih oranggg aa aanng,..tak sedar siapakah diri~


'Macam gampang dia punya stroke menyanyi. Patut la kena halau masa odisyen mentor itu hari..' kata Pak Sudin dalam hati.


'Hah! aku baru cadang nak gegar pintu rumah hang tadi. Nasip hang sampai..' kata Pak Sudin.

'Apsal tok? nak panggil saya menyanyi time kenduri anak tok nanti ek? jawapan dari Ijan yang agak mengundang maut lagaknya.

'Tang tu kita cerita lain. Ni aku nak tanya hang, dah kecoh satu kampung cerita pasal Pali. Hang tau ka pasaipa ngan dia? Apahal sampai dia kena tangkap?' tanya Pak Sudin sambil mata memandang tepat ke muka Ijan.

'Ooo..pasal tu je ke?'

'Yelaaa!!..' jawab Pak Sudin balik.

'Memang la dia kena tangkap pagi tadi..biasa la tu.." rilek-rilek je Ijan jawab sama Pak Sudin.

'Biasa apa!!..jadi memang betul la kata orang kampung ni. Apa sebab dia kena tangkap?' makin kental soalan dari Pak Sudin. Dari riak wajah, memang nampak perangai tak sabar orang tua ni.


'Yee. Pagi tadi Pali kena tangkap. Dekat trafic light ujung pekan tu. Polis TANGKAP GAMBAR dia pakai kamera dekat tiang lampu. Sebab dia langgar lampu merah. Kan ke dia ada post status pasal tu dekat fesbuk tadi. Tok tak online ka?'.. jawab Ijan tenang.

'Celaka punya orang kampung!! mentang-mentang broadband aku kena potong, korang pedajal aku. Babi!!.. Angin gila Pak Sudin dah naik.


+
+
+

Akhirnya, semua penduduk kampung Tekap mati di bunuh oleh Pak Sudin. Termasuk Pali.

Sekian.

`Tammat~


**********

P/S: broadband gua buat hal. cilake!

10 comments:

raina said...

broadband, broadband gak bro

yang kena tangkap sebenaqnya Pali ka Arip?

awat nama hero asyik tertukaq ja neh?

raina said...

mamun! wahahahaah

JePh said...

Tet! nasip hg sedaq.
aku dah mamai dah tadi.
hahaha!!

raina said...

mengong!

JePh said...

kah! kah! kah!

Rizuan Ismail said...

huh..berkerut dahi bace tap smpi part broadband tu buat aku tersengeh2 kat sini..huhu

sYaza said...

waahh..bikin hot saje..keh3...

Pencacai Alim said...

ceh..ingtkan kena tangkap apa tadi...

john n amal said...

hahaha..len kali pak sudin pakaila streamyx :P

JePh said...

rizuan: hehe..jgn mara aa..

syaza: jgn hot2..

pencacai: hahaha..

john: nnt aku kasi tau pak sudin.. hehe!

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.