Thursday, September 2, 2010

Greatest hits - The Who




Gua angkut CD ni semalam dekat Speedy. Lu kena paham jenis orang gila dengar muzik macam gua. Jenis tak toleh mana kalau dah minat. Masalahnya gua bukan peminat tegar band ni. Jadi, macamana gua boleh terjebak beli CD ni?

Satu je punca yang bikin gua terjebak.

Cerita CSI.

Tak kira la CSI Miami atau NY. Asal start je cerita, mesti keluar intro lagu band ni. Gua pun tak tau tu lagu band The Who.

Asalnya masa abis je cerita tu, gua tunggu part thank list sebab nak tau sapa punya lagu yang diorang tibai bikin intro tu. Sekali timbul nama Pete Townshend. Nah, sapa pulak brader ni? Gua macam pernah-pernah dengar je nama tu. Tapi memang tak pernah. Gua tak tunggu lama, terus semak brader Pete ni dekat jabatan pendaftaran Google untuk keterangan lanjut.

Dan keputusan gua tersebut membawa gua kepada nama The Who. Dah tu semalam masa gua tengah lepak-lepak dekat Speedy, sekali album The Who ni ada terselit celah-celah rak. Last yang gua sedar, album ni dah ada dekat CD player gua.

The Who ni rupa-rupanya dah lama sial naik turun stage bikin konsert. Semenjak dari tahun 1964. Patut la gua tak tau. Gua pun belum lahir lagi time ni. Bapak gua pun under age lagi time ni. So, ni kira brader-brader warga emas la.

Jenis muzik, English rock sempoi-sempoi. Bukan stok main berat riffing kucar kacir. Lu dengar memang rilek-rilek je layan. Gua syak budak-budak indie banyak jugak ceduk stail brader-brader ni main. Memang catchy bak kata gua.

Dalam CD ni jugak ada 19 lagu-lagu terbaik diorang sepanjang zaman. Kalau lu nak kenal ngan diorang, boleh mula dengan CD ni gua agak. Antara lagu yang ada macam lagu 'Behind blue eyes' (yang ni limb bizkit ada try bikin cover, tapi tak sentap macam yang ori!), 'Baba O riley' (ini trek CSI), 'Won't get fooled again' (yang ni pun CSI sapu) dan 'Who are you' (pun CSI).

Gua suka jugak diorang ni main. Tambah-tambah skill brader Keith Moon punya hentakan drum. Memikat wa cakap lu. Memang tahap orang lama punya gaya. Vokalis punya pitching pun sempoi. Suara agak blues tak blues la jugak. Tapi serius sedap suara brader Roger Daltrey ni. Gitaris dia sapa lagi kalau bukan brader Pete yang gua admire dari tadi kan? Bass line dia gua kasi calit sama brader John Endwistle sebab sound bass dia ke depan sikit dari gitar. Kira menonjol sikit la.

Harga CD ni tak silap gua rm 29.90 kat Speedy. Tapi sekarang ni tengah sale, diorang pakat-pakat jual 2 CD RM 50. Boleh campur. Original dah tentu la tu. Gua tak pandai sedut mp3. Nasib la kan?

6 comments:

raina said...

aku pun suka band neh, siap google lagi cari bila dengaq lagu depa kat csi..

JePh said...

tu la psl. lagu lama dengaq balik jadi sedap plak.

Fontonk said...

HAHA. jabatan pendaftaran google.
the who try dgr my generation. gile sempoi lagu. haha
MODS MODS MODS. yeeha!

bro, qiam malam ni?

deaf_angel said...

ulasan rock abis

Nervhous Records said...

bagus2. harga cd turun, kite untung. rajin2 la kite lepak speedy. :)

JePh said...

anda betul! haha.

Fakk Kopirait Kontrol.

Bebas di balun untuk semua.